Bize kısaca kendini tanıtır mısın?
Merhabalar, ben Ahmet Özsan. Abdullah Gül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden geçtiğimiz haziran ayında mezun oldum. Şu anda TÜBİTAK BİLGEM İLTAREN’de araştırmacı olarak çalışıyorum. Dijital dizayn mühendisi olarak çalışıyorum.
AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?
Öncelikle elektrik elektronik mühendisliği bölümünün bir artısı olarak kapsül sistemi sayesinde birçok proje yaptım ve böylelikle özgeçmişime ekleyebileceğim materyallerim çoğaldı. Ayrıca bu sayede mülakatlarda lisans derslerimi daha iyi ifade edip kendimi geliştirdiğim yöntemleri ortaya koyabilme fırsatı buldum. Aynı şeklide lisans derslerimizin öğrencileri araştırma yapmaya teşvik etmesi nedeniyle sorunlara daha kolay çözümler üretmeyi ve daha hızlı öğrenme eğiliminde olmamı sağladı. Derslerimizdeki sunumlarımız sayesinde hem iş hayatında toplantılarda daha etkili olmamı hem de mülakatlarda daha etkili olmamı sağladı. Bunun yanı sıra yüzde yüz İngilizce eğitim sayesinde şirketlerin bu alandaki taleplerini daha kolay karşılayabildim.
Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?
İş dünyası bir süre sonra ne kadar yorucu olsa da sevdiğiniz bir alanda çalışmak ve sürekli kendini geliştirip bir şeyler öğrendiğini hissetmek büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. Bu yüzden öncelikle seveceğiniz bir alanda çalışın ve kendinizi geliştirebileceğiniz bir şirkette işe girin. Ayrıca şunu unutmamalıyız ki sürekli ve düzenli çalışmaktan kendi işinizde veya bir şirkette çalışsanız dahi asla vazgeçmemeliyiz.
Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?
Aslında iş arama sürecim daha mezun olmadan başladı. Aday mühendis programlarına başvurarak başladım sürece. Şu an çalıştığım İLTAREN’e de aday araştırmacı programına başvurum sırasında fırsat bulduğum staj sayesinde kabul aldım. Ayrıca LinkedIn üzerinden ve Vizyoner Genç üzerinden verilen iş ilanlarını düzenli olarak kontrol ettim. İlgilendiğim şirketlerin siteleri üzerinden verilen iş ilanlarını da düzenli olarak kontrol ettim.
AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?
Öncelikle yüksek GANO bizim üniversite mezunlarımız için çok önemli. Üniversitemizin tanınırlığı az olduğu için bu konuda özellikle dikkat etmemiz ve yüksek tutmamız gerekiyor. Genellikle yöneticiler ÖSYM sıralamamızın düşük olduğunu sanıyorlar. Bu nedenle ÖSYM sıralamanızı özgeçmişlerinize eklemelisiniz. Düzgün ve özenli bir CV mülakata çağırılmanız için çok önemli. Mülakatlarda güler yüzlü ve özgüvenli olun. Çalıştığınız projelerden, ilgi alanlarınızdan ve stajlarınızdan kendinden emin bir şekilde bahsedin. İş bulmanızı sağlayacak en önemli kriterlerden biri de kendini sürekli olarak geliştirmek ve girişimci olmak. Kendinizi geliştirmek istediğinizi mülakatlarda hissettirmeniz gerekiyor. İş dünyasına atılmayı daha mezun olmadan planlarsanız iş bulmanız epey kolaylaşacaktır.
Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?
Öncelikle şu an çalışmakta olduğum İLTAREN’e uzun dönem staj programım kapsamında stajyer olarak başladım. Buna paralel olarak şirketin aday araştırmacı programına başvurmuştum. Staj olanağını da aday araştırmacı mülakatı sayesinde elde ettim. Böylelikle stajım bittikten sonra önce aday araştırmacı programı ile devam ettim ve mezun olduktan sonra tam zamanlı olarak işe başladım. Bu nedenle işe başlamam daha hızlı oldu.
AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?
Bugünlerde birçok şirket İngilizce yabancı dil istiyor. Bunun belgelenmesi de gerekiyor ayrıca. Fakat AGÜ’nün İngilizce eğitimi sayesinde sınavlara girmeden de başvuru yapabildik. Ayrıca, İngilizce eğitimimiz sayesinde yurt dışındaki şirketlerde bizim için bir seçenek oluyor. Bu sayede seçeneklerimiz çoğalıyor.
AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?
Bölüm başkanımız Bülent Yılmaz liseme tanıtım için gelmişti. Bu durum AGÜ’yü tercih etmemdeki en önemli etmenlerden biri oldu. Ayrıca, sıralamamdan dolayı burs ve yurt imkânı da sağlanıyordu. Girdiğim dönemdeki bölümümün tercih sıralaması da önemli etkenlerden biri oldu.
Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?
Öncelikle Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisansa kaydoldum yakın zamanda. Böylelikle iş tecrübem ve yüksek lisans sayesinde kendimi geliştirerek kariyerimde ilerlemeyi planlıyorum. Bundan sonrasını ilerleyen süreç gösterecek.
İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?
Ben yazılım üzerine uğraştığım için günümün büyük çoğunluğu kod yazma, inceleme ve hata ayıklama ile geçiyor. Yine yazılan kodların simülasyon ve testleri üzerine çalışıyorum. Bir yandan da hata ayıklama süreci devam ediyor. Belirli günlerde toplantılara katılmam gerekiyor. Üzerinde çalıştığımız proje ve kullandığımız aletlerin dokümantasyonunu yapıyorum. Böylelikle günler geçiyor.
Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?
Uzun dönem stajım sırasında ASELSAN’dan bir teklif aldım. Bunun haricinde bir teklif olmadı.