AGUNews

Şubat 2023, Sayı 74

Ülkemizin Başı Sağ Olsun

Basın Yayın Şubat 2023, Sayı 74 6446
Ülkemizin Başı Sağ Olsun

Ülkemizin Başı Sağ Olsun

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve bölgedeki birçok ilimizde hissedilen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar dileriz.

Geçmiş Olsun Türkiyem

---

Abdullah Gül Üniversitesi, kapılarını depremzedelere açarak yardım eli uzattı. Depremzedeleri ve depremden etkilenen aileleri şehir merkezindeki Sümer Kampüsü’nde misafir eden AGÜ, onların barınma ihtiyacının yanısıra gıda ihtiyaçlarını giderme konusunda destek sağladı. Öğrenci Köyü olarak bilinen yurtlar da depremzede ailelere tahsis edildi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen, bölgedeki birçok ilde de çok sayıda can kaybına yol açan ve Kayseri’de de hissedilip, korku ve paniğe neden olan depremlerden hemen sonra Sümer Kampüsü depremzedelere ve depremden etkilenenlere açıldı.

Depremzedeler ve Kayseri’de korku ve panik nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşlar, kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlarıyla birlikte kampüs içindeki binalarda barındı. Kayseri’de yıkılan bina olmamasına rağmen hasarlı binaların varlığı ve depremin şiddetli hissedilmesi nedeniyle depremin hemen ardından çok sayıda vatandaş üniversite binalarımıza sığındı.

AGÜ’de, kampüste barınan ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli tüm destek sağlandı. Özellikle çocuklara psikolojik destek vermek için çeşitli etkinliklerde düzenlendi. 24 saat açık tutulan kampüste çocuklara yönelik günün belirli saatlerinde çizgi film gösterileri, oyunlar ve eğitimler gerçekleştirildi. Kampüsümüzde barınan vatandaşlara Psikoloji Bölümü öğretim elemanları tarafından psikolojik destek amacıyla seminerler verildi.

Kampüste barınan depremzedeler ve evlerine giremeyen aileler kampüsteki yemekhane, kapalı spor alanları, mescit gibi tüm ortak alanlardan ve imkanlardan faydalandı.

Deprem bölgesine yardım için başlatılan kampanyalara da destek veren AGÜ öğrencileri Sümer Kampüsü’nde barınan depremzedelere ve ailelere yiyecek, içecekler hazırlayarak gıda desteği sağladı. Kampüs binalarımızda ağırladığımız vatandaşlarımıza sabah ve akşam çorba, ekmek, çay servisi yapılıp, ayrıca öğlen yemekleri için üniversite yemekhanesinden faydalanabilmeleri sağlandı.

Ayrıca, Sümer Kampüsü’ndeki Öğrenci Köyü olarak bilinen yurtlar da depremzedelere tahsis edilirken, kampüste barınan depremzedeler ve aileler burada her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını belirterek kendilerini güvende hissettiklerini ifade ettiler. Kampüste kendilerine sadece barınma, yeme-içme ve hijyen konusunda değil, aynı zamanda akademisyenler tarafından da psikolojik destek verildiğini dile getirdiler.

Abdullah Gül Üniversitesi’nin de üyesi olduğu, Birleşmiş Milletler’in hedeflerini gerçekleştirmesine katkı sağlamak, insan haklarını korunması bilincini arttırmak, eğitime erişimi arttırmak ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına erişilmesini desteklemek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan “UN Academic Impact” girişimi de AGÜ’nün depremzedelere sağladığı desteklere web sayfasında yer verdi: 

https://www.un.org/en/academic-impact/universities-türkiye-react-recent-earthquakes

Öteyandan İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Müge Akın, TÜBİTAK 1002-C projeleri kapsamında desteklenen “Maraş 7.7 ve 7.6 Depremleri Sonrası Yerinde Depreme Dayalı Kaya Düşmesi Olan Alanların Belirlenmesi” adlı projede Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bir heyetle deprem bölgesinde teknik çalışmalarda bulundu.

Doç. Akın, bölgede incelemelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a Adıyaman Gölbaşı'nda gerçekleşen kütle hareketleri ile sıvılaşmanın nasıl oluştuğu, etkileri ve iyileştirme yöntemleri hakkında bilgiler verdi.