AGUNews

Şubat 2023, Sayı 74

Endüstri Mühendisliği Mezunumuz Büşra Karaman, ASPİLSAN’da Proje Yöneticisi Olarak Çalışıyor

Basın Yayın Şubat 2023, Sayı 74 6675
Endüstri Mühendisliği Mezunumuz Büşra Karaman, ASPİLSAN’da Proje Yöneticisi Olarak Çalışıyor

 

 Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Merhaba, ben Abdullah Gül Üniversitesi 2022 mezunlarından Büşra Karaman. Endüstri Mühendisiyim ve şu an ASPİLSAN Enerji A.Ş.’de Batarya Proje Yöneticisi olarak çalışıyorum.  Aslen Hataylıyım ancak işim dolayısıyla Kayseri’de yaşıyorum. Bir balığım ve bir hamsterım var 😊

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

AGÜ, kendini tanıtmayı öğrencileriyle yapabilmiş bir okul bence. Öğrencilik döneminde ya da mezun olduktan sonra iş arama sürecinde mülakata girdiğiniz yerlerde AGÜ öğrencileriyle çalışmış ve bundan memnun olmuş şirketlerle görüşmeniz olası bir durum. Bende bu şekilde olmuştu. Onun dışında, kendimizi çalışma hayatına hazırlamaya henüz öğrenciyken başlıyoruz. Teorik bilgiyi herkes alıyor, ancak fabrikalardaki iletişim, şirket kültürü, çalışma prensipleri, düşünce tarzları gibi unsurları yaşayarak öğrenebiliyoruz. AGÜ, biz henüz öğrenciyken stajlarla ve fabrikalardaki derslerle bu tecrübeleri kazanmamızı sağlıyor. Stajlarda ve derslerde yaptığımız projeler şirketlerin ilgisini çekiyor ve bence işe girişimizi kolaylaştırıyor. Benim işe girmemdeki en büyük iki unsur bu saydığım şeyler olmuştu. Son sınıfta aday mühendis olarak Aspilsan Enerji’de çalışmaya başladım ve 9 ay sonra mezun olduğumda direkt olarak işe girdim.

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

Her ne kadar şu anda çalıştığım şirket ve bölümde 9 ay aday mühendis olarak çalışmış olsam da işe ilk başladığım zaman çok fazla kuşkum vardı. Sorumluluk alabilecek miyim, manipüle edilecek miyim, işleri yoluna koyamazsam ne olur, ya panik yaparsam ve elim ayağıma dolaşırsa ne olur, gibi soru işaretlerim vardı. Bunlar elbette olacak ama bu psikolojiye kendimizi bırakmamamız gerekiyor çünkü zamanla bir şeyler başardıkça bu his azalıyor. Sizi manipüle etmeye çalışan, göreviniz olmayan işleri size yönlendiren, iyi olsanız bile moralinizi bozan kişiler olabilir; siz kendi işinizi en iyi şekilde yaptığınızdan emin olduğunuz sürece kendinizi ezdirmeyin derdim. İkinci olarak, okulda gördüğümüz derslerdeki çoğu konu için gelecekte ne işimize yarayacağını sorgulayabiliyoruz. İtiraf etmeliyim ki bunu ben de çok yaptım, ama mülakat sürecinde ve iş hayatında hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıkabiliyor. Farkınızı ortaya koymak adına okuldan alabildiklerince şey almalarını tavsiye ediyorum. 

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Bunun için aday mühendislik başvurularımdan başlamalıyım. 3. sınıfı bitirdikten sonra yaz stajı ile birlikte uzun dönem stajlara da başvurmaya başladım. Yaz stajım bittiğinde uzun dönem stajlara başvuru sürecim de devam ediyordu. Kayseri’de yaşadığım için İstanbul, Ankara gibi şehirlerde uzaktan staj fırsatları için başvurmaya başladım. Bunlardan özellikle bir tanesinin süreci çok iyi gidiyordu ve bir hayli umutluydum. Gönderilen kişilik testleri, yeterlilik testleri, case study, yüz yüze mülakat ve sunum süreçlerini başarıyla geçmiştim. Ancak son süreçte staja kabul edilmediğimi öğrendim ve bu beni çok üzmüştü. Başvuru yapmayı bile bırakmıştım. Daha sonra son bir kez şansımı denemek için Aspilsan Enerji’ye başvurdum. Birkaç gün sonra mülakata çağırıldım ve beni hangi departmana uygun gördüklerini ilettiler. Mülakat sürecinden kısa bir süre sonra staja kabul edildiğimi ve hemen başlamamı istediklerini ilettiler. Uzaktan staj yapma fikri başta çok cazip görünse de yüz yüze olmasının benim için daha yararlı olacağını de süreçte görmüş oldum. Aday mühendis olarak çalışırken herhangi bir proje yönetmedim ama süreçleri canlı canlı görmek ve kişilere adapte olabilmek bambaşka bir tecrübeydi. Şunu da unutmamak gerekir ki aday mühendis olarak işe girmek, mezun olduktan sonra işe girme garantisi vermiyor. Staj sürecindeki performansınız ve şirketin ihtiyacı çerçevesinde işe girebiliyorsunuz. Bu yüzden işimi garantiye almak amacıyla staj boyunca iş başvurusu yapmayı da ihmal etmedim, çünkü Aspilsan Enerji bana işe giriş garantisi veremezdi. Pek çok başvuru yaptım ancak çoğunda geri dönüş bile alamadım. Hal böyle olunca mezun olduktan sonra insan kaynaklarıyla görüşmek istediğimi belirttim. Onlar da staj süresinde yaptıklarım ve performansım hakkında müdürüm ile görüşerek beni işe alma kararı aldılar. Yaklaşık 8 aydır da çalışmaktayım 😊

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Yaz tatilleri stajlarla değerlendirilmeli ve ders projeleri gerçek şirket problemlerinden seçilmeli. Yeni mezun insanlarda iş tecrübesi olmadığından, diğer yeni mezunların önüne geçebilmeleri için şirketlerle iç içe olmalılar diye düşünüyorum. Onun dışında Linkedin’i aktif kullanmalarını öneriyorum, bazı büyük şirketlerin yöneticileri öğrencilerin onlara soru sormalarını çok seviyor diye duymuştum. Denemeye değer. Okul dışında başka programlara da kaydolabilirler. Ben Young Executive Academy öğrencisiydim ve 6 aylık eğitim süremde Türkiye’nin önde gelen yöneticileriyle canlı ders almak çok keyifliydi. Kariyerlerinde ilerlemek istedikleri rotada işlerine yarayacakları eğitimleri kaçırmamalarını tavsiye ediyorum.

 

Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?

Aday mühendisliğe kabul edilmemdeki en büyük etmen daha önce yapmış olduğum 3 staj ve firmanın AGÜ öğrencileri ile daha önce çalışıp memnun kalması diye düşünüyorum. Bunun yanında iş için ve kendinizi geliştirmek için hevesli ve istekli görünmek de işverenin sevdiği şeylerden bana göre. Eğer aday mühendis olduğunuz yerde işe girmek istiyorsanız kendinizi sevdirmeniz, işi sevdiğinizi göstermeniz ve şirkete pek çok şey katabileceğinizi göstermelisiniz.

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

Bir iş başvurusu yaptığımız zaman İngilizce artık olmazsa olmaz bir unsur. Hatta bazı yerler TOEFL, IELTS gibi sınav sonuçları istemekte. Endüstri Mühendisleri olarak bir firmada satın almada, satışta, kalite & kontrolde, proje yönetiminde, üretim planlamada ve daha pek çok departmanda çalışabiliriz, bu süreçlerle de yabancı insanlarla görüşmemiz kaçınılmaz. Bu yüzden özgeçmişimizde %100 İngilizce eğitim veren bir okuldan mezun olmak çok büyük bir avantaj. Yurtdışında çalışmak için gerekli dil bilgisi ve çalışmak için gerekli olan zorunlu sınavlar (IELTS, TOEFL gibi) için bir altyapı kazanmamızı da sağlıyor.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

Kesinlikle sunduğu fırsatlar. Üniversite sınav sonucu sıralamam 22 bin civarındaydı ve pek çok üniversiteye gidebiliyordum. Ancak beni AGÜ’ye çeken en önemli şey öğrenci sayısı oldu. Okulumuzda diğer okullarda pek olmayan bir özellik var; hocalarımızla direkt olarak iletişime geçebiliyoruz ve hocalarımız yaptığımız şeyleri yakından takip edebiliyor. Bu durum, aldığım eğitimi daha kaliteli yapan bir nokta bana göre. İkinci olarak İstanbul, Ankara gibi bir yerde olmamasına rağmen %100 İngilizce eğitim olması beni cezbetmişti. İş ilanlarında görüyoruz, İngilizce bilen insanlar isteniyor. Hatta İngilizce dışında bir dil daha talep ediyorlar. %100 İngilizce eğitim veren bir okulda okumak aslında baya avantajlı. Bir diğer unsur ise konaklama imkânı diyebilirim. 1 sene kadar AGÜ Öğrenci Köyü’nde kaldım ve bu beni o dönem ekonomik olarak rahatlatmıştı. Hem daha kolay çevre edinebildim hem de okula yakın bir yerde yaşamış oldum.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Taze bir mezun olarak ilk başta yüksek lisans yapmak istiyorum aslında. Çalıştığım yer yüksek lisans için çalışanlarını destekleyen bir yer, bu yüzden vakit kaybetmeden yüksek lisansımı tamamlarım diye düşünüyorum. Proje Yönetimini sevmeme rağmen kendimi biraz daha geliştirmem gerektiğini düşünüyorum, bu yüzden eğitim programlarına katılıp PMP sertifikamı almak istiyorum. Belki ondan sonra yurtdışına açılabilirim 😊

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

İşyerimde yaptığım ilk şey maillerime bakmak oluyor. Kaçırdığımız her bir mail kritik problemler doğurabiliyor. Daha sonra günlük To Do Listemi doldurmaya başlıyorum. Önceki günden kalanlar, o gün yapmam gereken işler ve önümüzdeki süreçler için bu listeyi güncel tutmam gerekmekte. Günlük yaptığım işler genellikle proje ekibiyle toplantı yapmak, müşteri ile toplantı yapmak, toplantıların tutanaklarını oluşturmak, ekibin işlerini/iş yoğunluğunu planlamak, projedeki gelişmeleri ve problemleri raporlamak, ekibin veya diğer departmanların planlanmış proje işlerini yaptığından emin olmak, hammaddelerin ERP’de kontrollerini sağlamak ve ilgililere teslim edildiğinden emin olmak vb. işler oluyor. Bazen başka şehirlere müşteri ya da tedarikçi ziyaretlerinde bulunuyoruz. Tabi proje süreçleri dışında aylık proje analizleri ve KPI kontrollerini de gerçekleştirerek ne durumda olduğumuzu analiz etmeye çalışıyorum. Proje süreçleri canlı süreçler olduğundan her şey yolunda giderken bir anda her şey değişebiliyor; bu yüzden aslında bir gün içerisinde yaptığım işlerde pek düzen bulunmuyor. İşin/projenin kritikliğine, durumuna, problemine ve bulunduğu aşamaya göre değişebiliyor. Yapılacak projeyi tüm bölümlerle paylaşan ve organize eden bölüm olduğumuzdan mail ve telefon ile baya meşgul olabiliyoruz.

 

Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?

Vardı, son sınıfta bitirme projemizi yaptığımız firma eğer istersek işe girebileceğimizi iletmişti, ancak ben bölümümü sevdiğimden ve bu bölüm o fabrikada olmadığından kabul etmemiştim. Bunun dışında aldığım bir teklif olmadı ama olsaydı muhtemelen yine Aspilsan Enerji’de kalırdım.