AGUNews

Şubat 2023, Sayı 74

Amaçlar için Ortaklıklar

Arooba Zaib Şubat 2023, Sayı 74 6450
Amaçlar için Ortaklıklar

BM, sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca hükümetler tarafından sağlanamayacağını, bunun yanı sıra özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar dahil olmak üzere çok sayıda paydaşın iş birliğini gerektirdiğini kabul etmektedir.

17. SKA, tüm aktörlerin karar alma süreçlerine katılımını çoğaltmayı, sürdürülebilir kalkınma için finansman kullanılabilirliğini artırmayı ve teknoloji transferi ve kapasite artırma süreçlerini iyileştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaç aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmaya yönelik ulusal ve uluslararası çabaları desteklemek için BM'nin koordinasyon rolünün güçlendirilmesini de gerekli görmektedir.

AGÜ, Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın (SDSN) bir ortağıdır ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) uygulanmasını desteklemektedir. SKAlarla ilgili küresel konularda zorunlu ve seçmeli dersler içeren bir Küresel Zorluklarla Mücadele (Global Challenge) Müfredatı (GLB) geliştirmiştir. Bunun yanı sıra öğrencilerin mezuniyet tezlerini en az bir SKA ile ilişkilendirmelerini şart koşmaktadır. AGÜ, genç girişimciler için bir Creative Hub (yaratıcılık merkezi) ve Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı kurmuştur.

SKA 1, 2 ve 8'e odaklanan ve hassas gruplardaki gençlerin temel hizmetlere ve eğitime erişmesine ve kültürel bütünleşmesine yardımcı olan HOPES projesinde Türkiye'deki iki üniversiteyle iş birliği yapmaktadır. AGÜ, Sürdürülebilir Kentsel Altyapı Mühendisliği adında, SKAlara odaklanan derslerin verildiği bir yüksek lisans programına sahiptir. AGÜ Gençlik Fabrikası, gençlerin istihdam edilebilirliği ve toplumsal kapsayıcılık amaçlarıyla yapılan ve Erasmus+ tarafından mali olarak desteklenen projelerde uluslararası STKlarla iş birliği yapmaktadır.

Mimarlık Bölümü, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir topluluklar oluşturmak için "Çoğulcu Bir Toplum için Mimari Tasarım" konularını işlemekte, iyi uygulamaları paylaşmakta ve SKA 11 ile ilgili uluslararası ortak araştırmalar yürütmektedir. AGÜ, AGÜ Bostan projesi gibi ekolojik bir yapı tasarlayan, sürdürülebilir kampüs deneyimi sağlayan ve eğitim ve atölye çalışmaları yoluyla yerel halka sürdürülebilir tasarım hakkındaki bilgileri yayan sürdürülebilirlik projelerinde yer almaktadır.

17. SKA, daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik çok önemli bir adımdır ve tüm aktörler, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya yaratmak için bu çabaya katılmaya teşvik edilmektedir.