Üniversitemizde öğrenim gören veya çalışan personelimizin sıkça sorduğu sorular arasında yer alan ve toplum içinde yanlış bir inanışla; “Vücut Geliştirme” veya “Ağırlık Çalışmaları” olarak algılanan, “Fitness” kavramının ne anlama geldiği? Fitness için hangi egzersizlerin yapılmasının uygun olacağı ? sorularına açıklık getirmek gerektiği düşüncesindeyim.
Genel anlamda “Fitness” terimi, uygunluk anlamına gelse de spor bilimcileri olarak bizler sağlık ve fiziksel zindelik için yapılan egzersizlerin bütünü olarak tanımlarız.
Spor salonlarında yapılacak bir ağırlık antrenmanı Fitness olabileceği gibi, çeşitli spor branşlarda yapılacak aerobik veya anaerobik egzersizler de Fitness olarak değerlendirilebilir. Unutulmamalıdır ki; Vücut geliştirme sporcularının uyguladıkları antrenman programları veya maksimum yüklenimle yapılan ağırlık çalışmaları Fitness’ın temel mantığına uygun değildir.
Birçok bireyin spor salonlarına gidemediğini ve pandemi döneminde uygun havalandırma ve hijyen koşullarına dikkat etmeyen salonların da olduğunu göz önünde bulundurarak, açık havada yapılacak yürüme ve koşma egzersizlerinin en uygun Fitness egzersizleri olacağını önermekteyim.
Sağlık ve zindelik için yapılacak yürüyüş ve koşu egzersizlerinde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Her yürüyüş yarar sağlayacağı gibi olumsuz sonuçlar da doğurabilir.
Amaca göre nasıl yürümeliyiz?
Kilonuzu kontrol altına almak veya kilo vermek için yürüyüş yapmak istiyorsanız; Beslenme alışkanlıklarını değiştirmenizin yanında, bir seferde 40-60 dakika olacak şekilde yürümeniz gerekir,
Kalp sağlığınızı korumak ve fitness için yürümek istiyorsanız; haftada 3-5 kez 20-30 dakika yürüyebilirsiniz,
Stres düzeyinizi azaltmak ve rahatlamak istiyorsanız; Zihinsel olarak zorlandığınızda, stresli hissettiğinizde, rutin yaşantıdan biraz olsun uzaklaşmak istediğinizde yürüyün, kısa da olsa yürüyüşlerden fayda sağlayabilir, stresten uzaklaşır, fiziksel ve ruhsal direnciniz artar.
Rutin hayatınızda yapacağınız ufacık bir değişiklik, hayat görüşünüzün değişmesine, olaylara pozitif bakmaya, mutlu olmaya ve sonucunda uzun bir hayata sahip olmanıza neden olacaktır.
Koşmanın yararları nelerdir?
Koşunun yararları, tıpkı hafif tempo koşuları ve hızlı yürümedeki gibidir. En önemli fark tempo hızıdır. Spora yeni başlayanlar önce yavaş, sonra hızlı tempo yürüyüş ile başlar ama yaş ve performans durumuna bağlı olarak koşuya geçer. Yani koşu yürüyüşün ileri seviyesi olarak kullanılır.
Öne çıkan yararlarına bakacak olursak;
• Diğer aerobik egzersizlerle karşılaştırıldığında, O2 tüketimi en fazla olanlardan biridir.
• Her 1 litre O2 kullanımında, vücut 5 kalori yakar. Koşu ile vücut yağının kalori olarak yakılması en verimli yollardandır,
• Mutluluk hormonu denilen endofrin salınımı artar,
• Koşu yüksek etkiye sahip bir aerobik çalışmadır,
• Kemiklerin büyümelerine ve yoğunluklarının artmalarına yardımcı olur,
• Özellikle kalça, bacak ve ayak kasalarında gelişim daha fazla olur,
• Koşu aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir,
• Bilim adamları, koşunun en fazla kas grubunu çalıştıran spor ve en sağlıklı egzersiz türü olduğunu belirttiler.
Sonuç olarak, Fitness bir yaşam şekli olarak her dönemde yapılması gereken aktivitelerden oluşur. Vücudumuz bize verilen en önemli mirastır. Mirasımızı korumak ve en iyi şekilde verim almak, yaşam tarzımız ve beslenme alışkanlıklarımızla ilgilidir.
Ünlü düşünür Hipokrat’ın dediği gibi,
“Eğer biz her ferde ne çok az, ne de çok fazla, doğru miktarda beslenme ve egzersiz verebildiysek; Sağlık için en güvenli yolu bulmuş olurduk.”