AGUNews

Şubat 2022, Sayı 65

Bilgiyi Karnında Taşıyan Kütüphane

Fatma Bilge Özgür Şubat 2022, Sayı 65 1355
Bilgiyi Karnında Taşıyan Kütüphane

Kilisenin tam adı; Surp Asdvadzadzin Kilisesi’dir. Ermenice Asdvadzadsin; “karnında taşıyan” demek olduğu için Meryem Ana Kilisesi olarak Türkçeye çevrilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'na kadar dinsel işlevini sürdüren yapıda daha sonra; sergi salonu, belediye hizmet binası ve zabıta karakolu olarak kullanılmıştır. 1981 Yılında yapılan onarımla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı spor, resim, dil kursları, müzik, yabancı dil eğitimi veren kültür merkezi haline getirilmiştir. 

Günümüzde, kütüphane olarak kullanılan eski ermeni kilisesinin yapım tarihi 19. yy.'a dayanıyor. Kilisede genelde siyah ile yapılmış kalem işi bitkisel bezemeler barok üslup etkisinde olup, yörede özellikle gayrimüslim evlerde görülen bitkisel motiflerle paralellik göstermektedir. Türkiye'deki ilk ve tek kiliseden dönüştürülen kütüphane oldukça güçlü bir mimari yapı ve tarih barındırıyor. Geniş bir avluyla çevrelenen kiliseye restorasyon esnasında ekstra depolama ve çalışma alanı için yapıyla ne kadar ilişkilendirildiği merak konusu olan çelik bir konstrüksiyon eklenmiştir. Dış mekânda heybetiyle oldukça etkileyici ve ilham verici olan yapının iç mekân tasarımı da epey kuvvetlidir. İçerideki gizemli atmosfer loş aydınlatma ve mistik kitap kokusuyla desteklenmektedir. 

Şehir Kütüphanesi’nde 25 bin basılı, 22 bin elektronik, 3 bin sesli olmak üzere 50 bin kitap bulunuyor. 200 kişilik olan kütüphanede tanıtım ve tarama kiosklarıyla kitaplara kolay ulaşım imkânı sunuluyor. Şehir Kütüphanesi, resmi tatiller hariç her gün 09:00-21:00 arasında ziyarete açıktır. Girişler tek seferlik 3 TL karşılığında alınan kart ile sağlanmaktadır.

İyi Gezmeler :)