2011 Mart ayında, uzun yıllar Baas rejimi altında yaşayan Suriye halkı, özgürlük ve adalet talebiyle barışçıl protestolara başladı. Protestoların başlangıcının sembolü ise 13 yaşındaki Hamza el-Hatip oldu. Duvara "Sıra sende doktor" yazdıktan sonra önce hücreye atılan, ardından işkence altında hayatını kaybeden Hamza, direnişin simgesi haline geldi.
Barışçıl başlayan protestolar, giderek kanlı bir hal almaya başladı. Baas rejimi, şiddeti her geçen gün artırarak protestolara karşılık veriyordu. Bu tepkiler halkı daha da öfkelendiriyor ve protestoların çeşitli şehirlere yayılmasına neden oluyordu. 2012 yılı itibarıyla Suriye’de bir iç savaş başlamıştı.
2016 yılının sonlarına gelindiğinde Suriye’de rejim karşıtı neredeyse kimse kalmamıştı. Pek çok kişi kaçak yollarla farklı ülkelere sığınmak zorunda kaldı.
27 Kasım 2024'te, 53 yıllık Esad rejimi, 13 yıl süren savaşın ardından Suriye muhaliflerinin Şam’a girmesi ve Beşşar Esad’ın ülkeyi terk etmesiyle yıkıldı. HTŞ, 1 Mart’a kadar geçici hükümetin kurulmasıyla birlikte yeniden yapılanma çalışmalarına hız kazandırdı.
3 Ocak 2025 itibarıyla, 115 binden fazla Suriyelinin ülkesine döndüğünü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) açıklamıştır.