AGUNews

Ocak 2024, Sayı 82

POMPEİİ - Film İncelemesi

Esra Çelik Ocak 2024, Sayı 82 5092
POMPEİİ - Film İncelemesi

Bu ayki film önerimle birlikte kısa bir İtalya turu yapacağız. İtalya  tarihsel açıdan zengin bir ülke olmasının yanında doğal yapılarıyla da ün salmıştır. Bu yapılardan biri yanardağlardır. Ülkede halen aktif yanardağlar bulunmaktadır. Bunlardan biri de Vezüv yanardağıdır. Vezüv ün şanı o kadar büyük ki filmlere konu alacak şekilde tarihsel gelişmelere neden olmuştur. Pompeii filmi de bu şanı seyircilere aktarmıştır.

Bu film 2014 yılında çekilen bir aksiyon ve tarihi filmidir. Roma İmparatorluğu döneminde geçen bu film yanardağın patlaması sonucunda yok olan antik şehir Pompeiinin trajik olaylarına şahit oluyoruz. Filmimiz baş karakter olan Milo’nun perspektifinden anlatılmaktadır. Milo, bir köle gladyatördür ve Pompeii'ye getirilir. Bir yandan gladyatör dövüşlerine katılarak hayatta kalmaya çalışırken diğer yandan da köle olarak yaşadığı zorluklarla mücadele eder. Milo'nun yolu, Pompeii'nin zengin bir ailesinin genç varisi Cassia ile kesişir. İkili arasında bir aşk filizlenir, ancak Cassia'nın zengin ve güçlü bir senatör olan Corvus ile nişanlı olduğu ortaya çıkar.

Aynı zamanda, Corvus'un Milo'nun geçmişiyle ilgili karanlık sırlar taşıdığı anlaşılır .Tüm bu olaylar sırasında Vezüv yanardağı aktif hale gelmeye başlamıştır. İlk önce depremin etkisiyle şok olan Pompeii halkı yanardağın savurmuş olduğu lavlardan ve küllerden kaçmak için limana koşmaktadır. Ancak limanda gelişen tusunami halkın geri limandan dönmesine neden olur.Yani kaçacak yeri olmayan Pompeii halkının çoğu yanardağın ve tsunaminin etkisiyle ölüme mahkum olmuşlardır.. Kısaca filmimiz Cassia'nın kalbinin gerçek sahibini bulma çabası, Milo'nun özgürlüğüne kavuşma mücadelesi ve Vesuvius'un patlamasıyla tetiklenen olayların ortasında hayatta kalma mücadelesi etrafında gelişir.

Film, aksiyon sahneleri, romantizm ve tarihi dramayı bir araya getirerek seyirciye antik Pompeii'nin yıkımı sırasında yaşanan olayları dramatik bir şekilde sunmaya çalışmıştır.