AGUNews

Ocak 2024, Sayı 82

Endüstri Mezunumuz Nilgün Baykara, TUSAŞ’ta Mühendis

Basın Yayın Ocak 2024, Sayı 82 4652
Endüstri Mezunumuz Nilgün Baykara, TUSAŞ’ta Mühendis

 

Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Ben Nilgün Baykara, 24 yaşındayım. 2018 yılında başlamış olduğum AGÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden 2023 yılında mezun oldum. 2023 Eylül ayında TUSAŞ’ta Detay Üretim Planlama ve Kontrol Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Endüstri mühendisleri olarak eğitimde sürekli karşılaştığımız optimizasyon, bunun arkasındaki matematiği sevmem beni bu alana yöneltti. İş hayatımda da mevcut kaynakları (tezgah kapasitesi, işgücü vb) değerlendirerek bu mantığı gerçek hayatta uygulamaya yönelik çalışmalar yürütmekteyim. Havacılık sektörüne olan merakım ise TUSAŞ’ta uzun dönem yapmış olduğum Sky Experience stajı ile başladı. Stajımı Hürjet Sistem Montaj departmanında yaptım. Hürjeti tanırken aynı zamanda bir uçakta özellikle de jet uçağındaki sistemleri öğrendim. Uçağı son FAL (final assembly line) hattında canlı kanlı görmek, uçuna şahitlik etmek çok heyecan vericiydi. Böylelikle havacılık sektörüne adımımı atmış oldum.

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

Öncelikle bir AGÜ mezunu olarak nasıl öğreneceğini öğrenmek beni hayatın her noktasında öne geçiriyor. Yoğun bir eğitim sürecinde en doğru, en yararlı bilgiye ulaşmak her zaman işlerimi kolaylaştırdı. Eğitim sürecinde dünya dili olan İngilizce’yi kullanmak, araştırmalarımda birçok kaynağa ulaşmamı sağladı. AGÜ vermiş olduğu “Global Issues” gibi dersleriyle dünyayı daha yakından tanımamı sağladı. Bunun yanı sıra eğitim hayatım boyunca 1. sınıftan başlayarak birçok gerçek hayat problemi çözdüğümüz projeler bizi iş hayatına hazırlarken takım çalışmalarına da hazırladı. Bu problemlerle uğraşırken güçlü ve alanında uzman eğitim kadrosuyla her zaman bizleri destekledi. Özellikle bana rol model olan Prof. Dr. İbrahim Akgün gibi disiplinli ve aynı zamanda her konuda destek olan insanlarla birlikte çalışmamı sağladı.

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

Mezun olmadan önce araştırmalarınız ve yapmış olduğunuz projelerle hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermeniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır. İş hayatına hızlı başlamama rağmen AGÜ’de öğrendiğim programlama dilleri, algoritmalar ve multidisipliner yaklaşım iş hayatımı kolaylaştırıyor. Bu yüzden eğitim hayatınız boyunca öğrendiğiniz ve kendinize yaptığınız yatırımlar sizi güçlendirecektir. Aynı zamanda yer aldığınız proje kulüp gibi sosyal alanlar sizin iş hayatına daha sağlam başlamanızı sağlayacaktır. Son olarak iş hayatından farklı insanlarla iletişimde olmak size hem network kazandıracaktır hem de iş bulma konusunda destek olacaktır.

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Herkesin bildiği üzere iş arayış süreci zorlu geçen bir süreçtir. Benim ise 4.sınıfta yapmış olduğum Sky Experience programı sonunda işe alım sürecim başlamıştı. Eş zamanlı olarak iş başvurularında da bulunuyordum. TUSAŞ’ta yapmış olduğum staj boyunca savunma sanayii ve havacılık sektöründe çalışmak istediğimi keşfetmiştim. Bu yüzden özellikle havacılık sektöründe, savunma sanayiide yer alan firmalara başvurularımı yapıyor ve işe alım süreçlerini yakından takip ediyordum. TUSAŞ ile görüşmelerimiz olumlu devam etti ve 3 ay içerisinde istediğim alanda işe başladım. Bu süreçte önemli olan hangi sektörde ve hangi işi yapmak istediğinize karar vermek ve bu yönde istikrarlı olmaktır.

 

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Okulumuzun sağlamış olduğu olanaklarla beraber üniversite hayatı boyunca önünüze çıkan proje ve staj gibi iş süreçlerinde yer alabileceğiniz fırsatları değerlendirmek size çok büyük bir fayda sağlayacaktır. İş hayatına girmeden önce sektörde tanımış olduğunuz insanlarla aranızdaki iletişimi güçlü tutmak yine büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Daha önce çalıştığınız insanların size referans olmaları farklı bir sektörde çalışacak olsanız dahi sizi ön plana çıkaracaktır. Sadece edindiğiniz network değil; aynı zamanda proje arayışı sürecinde firmalardaki insan kaynakları uzmanları ya da uzmanlarla nasıl iletişime geçebileceğinizi öğrenmeniz bile destek olacaktır. Hangi sektöre ya da alana yönelmek istiyorsanız daha öncesinde bu alanda yapmış olduğunuz çalışmalar da sizi öne geçirecektir. Önemli bir konu ise yapmış olduğunuz stajlarda ve projelerde özverili çalışmak ve bu konularda gerçek anlamda problemlere çözüm getirip iş süreçlerine katkı sağlamaktır.

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

Bildiğiniz üzere firmalarda özellikle İngilizce dil becerisi aranmaktadır. İşe alım süreçlerinde size atılan yetenek testleri İngilizce üzerine de olmaktadır. Ben TUSAŞ’ta işe alım sürecinde ITEP sınavına girdim ve 5.5 üzerinden 4.8 puan alarak zorlanmadan C1 seviyesiyle bu aşamayı geçtim. ITEP reading, speaking, listening gibi dil becerilerinizi ölçen bir sınavdır. Daha önce dil kursuna gitmemiş birisi olarak okulda almış olduğum İngilizce hazırlık dersleri bana bu tarz sınavlarda kolaylık sağladı. Ayrıca derslerde aktif olarak İngilizce kullanılması dile olan aşinalığınızı artırıyor ve unutmamanızı sağlıyor.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

AGÜ’yü tercih etmemdeki en büyük etken öğrencilerine her alanda vermiş olduğu destektir. Yurt dışı olanakları, burs ve akademik yetkinlikleri, araştırmaya yönelik öz verisi ve tanıdığı olanaklar beni okul tercihinde etkilemiştir. Bunun yanı sıra tercih döneminde okuldaki tanıtım günlerinde okulun kampüsünü ve akademik kadrosunu yakından tanıma fırsatı yakaladım. Okulumuzun global üniversitelerle yarışması okulumuzu benim gözümde ön plana çıkarmıştır. Yakın çevremde bu kadar başarılı ve öğrencisine değer veren bir üniversite olması da AGÜ’yü tercih etme sebeplerimden birisiydi.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Bundan sonraki kariyer hedeflerimin başında Makine mühendisliği üzerine yüksek lisans yer almaktadır. Bunun sebebi havacılık üzerine daha çok yoğunlaşmak istemem ve bu konudaki teknik bilgilerimi genişletmek istememdir. Buna ek olarak havacılık sektöründe liderlik eden Lockheed Martin gibi savaş uçağı üreten firmalarda belli bir süre kendimi geliştirip ülkeme dönerek teknik bilgilerimi kullanmaktır. Sadece uçak alanında değil aynı zamanda uzay araçları konusunda olan merakımla beraber bu konuda da kendime donanım kazandırmak istiyorum.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

İş yerindeki günüm öncelikle temel görevlerimden birisi olan tezgah planlamasını yapmaktır. Bununla beraber projem için kritik olan parçaların takibi, üretim süresi gibi konularda destek olmaktayım. Sorumlu olduğum tezgahları iyileştirme, daha verimli çalıştırma konusunda çalışmalar yaparken aynı zamanda kendi iş rutinlerimi de daha hızlı ve kolay nasıl ilerleteceğim üzerine çalışmalar yapmaktayım. Ek olarak iş süreçlerini geliştirmek adına ya da rutin olan toplantılarıma katılarak beyan edilen fikirler ve kararlar üzerine çalışmalar yapmaktayım. İş hayatı da üniversite gibi öğrenme ve araştırma macerasıyla doludur. Bu süreçte iş arkadaşlarım ve ekip arkadaşlarım ile sürekli olarak fikir alışverişi yaparak iş süreçlerini daha verimli hale getirmeyi hedeflemekteyim.

 

Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?

İş arayışımda farklı firmalara da başvurular yapmaktaydım ve başvurularımın arasında yine havacılık sektöründe yer alan Turkish Airlines gibi firmalar vardı. İşe alım sürecindeki aşamalara devam etmekteydim. Son aşamalara ulaştığım başvurularım vardı fakat TUSAŞ’tan daha önce teklif aldığım ve zaten çok istediğim için teklifi kabul ederek yeni macerama başladım.