AGUNews

Ocak 2023, Sayı 73

Üniversite Öğrencilerinin Yeme Alışkanlığı

Melike Kıymaz Betül Akarsu Ocak 2023, Sayı 73 4295
Üniversite Öğrencilerinin Yeme Alışkanlığı

Besin öğelerinin yeterli ve dengeli olarak sağlanması bireylerin sağlıklı olabilmeleri açısından gereklidir. Öğelerden herhangi biri alınmadığında ya da gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişmenin engellendiği, sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya koyulmuştur.

Üniversite hayatı, biz gençlerin yaşamında diğer birçok konuda olduğu gibi beslenmede de yeni bir dönemin başlangıcıdır. Üniversiteye kadar çoğumuz ailemizle birlikte yaşıyorduk ve belirli bir yeme alışkanlığımız vardı. Biz üniversite öğrencileri olarak yeni kuracağımız bir düzene uyum sağlamanın yanı sıra, yeni pek çok insanla iletişime geçmemiz, şehir değiştirmemiz sebebiyle dış etkilere daha fazla açık hale geliriz ve bu dönemde normalden farklı davranışlar sergileyebiliriz. Sorumluklarımızın artması sağlıksız ve düzensiz beslenme davranışlarımızın artmasına da neden olmaktadır. Diğer bir sebep ise öğrenci yurtlarında kalınması. Bu tarz toplu yerlerde yemek yapacak alanın olmaması, ortak yemek saatlerini veya yemekleri herkesin konforuna göre ayarlamak zordur. Yiyeceği tüketemeyen bir kişinin enerji ihtiyacını karşılamak ve zaman tasarrufu sağlamak için dışardan hazır yemekleri tercih etme olasılığı artar. Bu hazır yemekler genellikle tek tip yemekler olur. Özellikle de bazı reklam firmaları bunları bildiği için bazı yemek menülerinde sürekli indirim uyguluyormuş gibi biz öğrencileri yanıltarak tercih sebeplerimizden olur. Ucuz ve hızlı olması biz öğrencilerin tercih etmek için kesinlikle en belirleyici noktası oluyor.

Pratik ve kolay şeyler yaparak yemeğimizi yanımızda taşıyabilir, kısa süreli olarak enerji ihtiyacımızı gidebiliriz. Ama bu durum çoğu zaman düşündüğümüz kadar kolay olmuyor. Buna vakit ayırabilmenin yanı sıra “İnsanlar bana ne der, beni garip karşılar, herkes bana bakar, arkadaşlarım arasında alay konusu olursam?” gibi bir çok kaygı aklımızdan geçiyor. Bu durum aslında ayıp sayılamayacak, hatta sağlıklı olduğunu vurgulamak gerekli diye düşünüyoruz. Kampüste toplu olarak yeme-içme günleri düzenleyerek bu duruma tüm öğrenciler kademeli olarak alıştırılabilir. Kampüs içerisindeki kafeler, kantinler sağlıklı ve ekonomik yiyeceğe ulaşmada büyük sıkıntılar çektiğimiz şu günlerde el yapımı ürünler satışa sunarak bizlere kolaylık sağlayabilirler. Ayrıca etik yahut sağlıksal sebeplerden ötürü vejetaryan yahut vegan öğrencilerin de ihtiyacına yönelik seçeneklerin üretilmesi yine bu yöndeki büyük bir açığı kapatacaktır.