AGUNews

Ocak 2023, Sayı 73

TÜBİTAK 2209-A Programından Destek Almaya Hak Kazanan AGÜ Ekibi ile Röportaj

Büşra Nur Kaman Ocak 2023, Sayı 73 5543
TÜBİTAK 2209-A Programından Destek Almaya Hak Kazanan AGÜ Ekibi ile Röportaj

Okul haber bültenimiz AGU NEWS’e hoş geldiniz, öncelikle kendinizi ve projenizi bizlere tanıtabilir misiniz?

 

Proje Danışmanı Mithat Gökhan Atahan: Hoşbulduk, Abdullah Gül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktayım. Öğrencilerimizle birlikte strüktür materyal dersinde bir araya gelmiştik. Bu dersten sonra çeşitli projeler geliştiren öğrencilerimizin projelerini inceleme fırsatında bulduk. Şu anda burada bulunan üç öğrencimde ciddi anlamda sınıfın iyileri arasındalar. Derslerin dışında çeşitli mühendislik konularıyla ilgi projeler yapma niyetinde oldular. Ben de çeşitli araştırmalarda bulundum ve bu sayede TÜBİTAK’ın yapmış olduğu 2209 programını keşfettim. Öğrenciler arasında bunun duyurusunu yaptık ve öğrencilere bu süreçte yardımcı olacağımı da dile getirdim. Bunun üzerine öğrencilerim talepte bulundular. Böylece bizim proje sürecimiz başlamış oldu. Bu noktada şunu da mutlaka söylemek lazım. TÜBİTAK’ın verdiği bu destek çok önemli çünkü bu yakın zamanda başlayan bir program ve ilk defa lisans öğrencilerine yönelik proje yapma imkanı tanıyor ve onların araştırma atmosferini yakalama imkanı sağlıyor. Bu açıdan baktığımızda çok değerli bir program.

 

Proje Üyesi Enes Özipek: Merhaba Abdullah Gül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim. Hocamız aslında tüm süreci özetledi, bu proje sürecinde yer almak bizim için eğlenceli ve çok öğreticiydi.

 

Proje Başkanı Merve Erikli: Merhaba ben de Abdullah Gül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Projenin yürütücüsü olarak görev almaktayım. Süreci hocamız çok iyi özetledi ve çok zevkli bir süreçti. Çok yeni ve güzel şeyler öğrendik. Tasarım konusunda kendimizi geliştirdik. Yeni konular araştırdık ve hiç bilmediğimiz konuları öğrenme fırsatı yakalıdık. Bu bağlamda bence çok iyi bir süreçti.

 

Proje Üyesi Fulya Özgün: Merhaba, Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Bu süreçte hocamızın da arkadaşlarımın da dediği gibi hem eğlenceli geçti hem de birçok yeni şey öğrendik. Kompozit malzemeler üzerine yeni şeyler öğrendik. Ve de bir akademik makale nasıl yazılır bu süreç nasıl ilerler konusunda Mithat hocamızın bizlere çok yardımı oldu. Grup arkadaşlarımın desteğine ve Mithat hocama da çok teşekkür ediyorum.

 

Proje Danışmanı Mithat Gökhan Atahan: Ayrıca çalışmamızı da literatüre kazandırmak istiyoruz. Öğrencilerimizde şu anda lisans seviyesinde makale yazma sürecindeler. Öğrenciler bu atmosfere girip bu alanda çalışma fırsatı buldular.

 

Projeye başlama ve projeyi geliştirme süreci sizin için nasıl geçti?

 

Proje Üyesi Enes Özipek: Proje süreci bizim için oldukça eğlenceliydi. Proje danışmanımızın bizi teşvik etmesiyle başlayan süreç, doğadan aldığımız ilham aldığımız tasarımların projeye aktarılmasıyla çok ilgi çekici bir hal aldı. Sonrasında ise proje detaylarımızı tamamlayıp TÜBİTAK 2209’a gönderdik ve destek almaya hak kazandık. Şuandaysa tasarımımızın testi ile devam ediyor.

 

Projenizi ve proje sürecini daha detaylı olarak bizlere aktarabilir misiniz?

 

Proje Başkanı Merve Erikli: Projemizi TÜBİTAK 2209 araştırma projeleri kapsamında tasarladık. Projemizin temel amacı, havacılık ve otomotiv sektöründe yaygın olarak kullanılan sandviç yapıların geometrilerini değiştirerek oluşturdurduğumuz yeni geometriyle mukavemeti daha yüksek, yoğunluğu daha düşük bir yapı geliştirmek. Oluşturduğumuz sandviç yapıların geometrilerini doğadan ilham alarak tasarladık. 

 

Proje Danışmanı Mithat Gökhan Atahan: Öğrencilerimiz proje başvurusunu yaparken biraz yoğun geçti çünkü sınavlarının tam ortasıydı ancak ona rağmen gayet disiplinli bir şekilde, yüksek bir performansla başvuruyu yetiştirdiler. Başvurumuz TUBİTAK tarafından kabul edildi. Şunu da söylemek lazım. Bizim başvurduğumuz yıl rekor başvuru sayısına sahip ve buna rağmen seçilmiş olmamız öğrencilerimizin büyük başarısı olduğunu düşünüyorum. Projemiz havacılık üzerine geliştirilen bir projeydi. Bunu derslerimde de belirtiyorum, havacılık, otomotiv ve savunma sanayi sektörü şu anda liderlik görevi üstlenmiş sektörler olarak öne çıkmakta. Ülkemiz için de bu durum böyle. Bu projemizle de biz bu alana başlangıç yapmış olduk, geliştirmek istediğimiz birçok proje var. Bu yaptığımız proje bir tasarım ve bu tasarım sonucunda da hava araçlarında kullanılan sandviç paneller için çekirdek yapısı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ve bu yapı daha fazla enerji absorbe edebilsin, daha iyi mekanik özellikler göstersin gayesi içerisindeyiz. Bu amaçla da teknolojinin gelişmesiyle yeni yeni olgunlaşmaya başlayan ekleme imalat yöntemini biz projemizde kullanıyoruz. İki özgün değeri var aslında projenin, birincisi ekleme imalat yöntemiyle yeni bir yapının oluşturulması, diğeriyse havacılık sektörü için yeni bir sandviç yapının ortaya çıkarılması. 

 

AGU NEWS aracılığı ile öğrencilerimize, bu sürecin sonunda yaptığınız çıkarımları aktarabilir misiniz?

 

Proje Danışmanı Mithat Gökhan Atahan: Bahsettiğim 2209 programının daha da yaygınlaşarak katılımın daha çok aktifleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer üniversitelere baktığımızda bizim okulumuzun başvuru oranı daha az seviyede, kabul oranımız yüksek ama başvurumuz az. Bu sayıyı artırabilmek için öğretim üyelerimizin daha çok destek vermesi gerekiyor. Hem idari birim belki bunun için öğretim üyelerine motivasyon katabilir, hem de öğrencilerimize Öğrenci Dekanlığı bölümü teşvik edici seminerler düzenleyebilirler. Şu bir gerçek, artık öğrencilerimizin CV’lerinde sundukları şeyler sizi ön plana çıkarıyor. Bu yüzden bu tarz projelerde bulunmak, daha lisans seviyesindeyken bu endüstri alanlarına giriş yapmak illaki sizi tercih sebebi yapacaktır.

 

Proje Başkanı Merve Erikli: Arkadaşlara ciddi anlamda bu tarz projelere katılmarını tavsiye ediyorum çünkü bu tarz projeler bakış açımızı çok genişletiyor. Sürekli araştırma halinde olmak karşımıza çok yeni şeyler çıkarabiliyor. Meslek hayatımız için de bizi geliştirip, aslında olmak istediğimiz noktaya getirdiğini fark edebiliyoruz. Çalıştığımız şeyden zevk almamız, aslında olmak istediğimiz noktada olduğumuzu gösteriyor bizelere. Bu yüzden projeler geliştirmeyi, araştırma halinde olmayı tavsiye ediyorum.