Birleşmiş Milletler'in Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Departmanının on altıncı sürdürülebilir kalkınma hedefi, sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar inşa etmektir.
BM'nin bu SKA'sı şu anda dünyada rekor seviyeye ulaşmış 100 milyon yerinden edilmiş kişi sayısını azaltmayı amaçlar. Amaç, ülkelerdeki yolsuzluk ve suçları hedefine alarak bunları azaltmayı ve dünyayı daha güvenli bir yer yapmayı ümit eder.
Abdullah Gül Üniversitesinin (AGÜ) yönetmelikleri de adalet ve barışa yöneliktir. AGÜ'nün akademik özgürlüğü destekleyen politikaları bu kural ve değerleri destekler. Bu bağlamda AGÜ, kendi özgürlük ve eşitlik politikalarını da oluşturmuştur. Üniversite bünyesindeki katılımcı oluşumlar, bölgesel paydaşları belirler ve onlarla ortak çalışmalar yapar. Ayrıca AGÜ, paydaşlar ile iş birliği içinde adalet ve barış temalı etkinlikler düzenler.
Eğitim programları, araştırma ve projelerinde AGÜ, yeni nesil üniversite modelini uygulamak amacıyla "Yükseköğretimde Sosyo-Teknik Üniversite Modeli"ni hayata geçirmiştir. Öğrenciler, Küresel Sorunlar Müfredatına (GLB) çalışarak bu SKA'ya odaklanmakta ve AGÜ Akademi de bireyleri eğitmek ve bereci kazandırmak için benzer kurslar açmaktadır.
Üniversitede bu SKA özelinde bir dizi etkinlik ve iş birliğine de imza atılmaktadır. Bunlardan bazıları, Küresel Çözümler Girişimi (Global Solutions Initiative), GSI Yıllık Zirvesi ve Genç Küresel Değiştiricilerdir (Young Global Changers).
Bu açıdan AGÜ, barışçıl ve kapsayıcı toplumları destekleme konusunda büyük bağlılık göstermiş ve çaba harcamıştır ve aynı şekilde de devam edecektir.