Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc ve beraberindeki heyet Abdullah Gül Üniversitesi’ni ziyaret etti.
İlk olarak Sümer Kampüsü’ndeki Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nde “Kent Ekonomisi ve İltica Sistemi” konulu yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Toplantıya UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc’in yanısıra Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, AGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erk Hacıhasanoğlu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Ziraat Odası, İŞKUR, Göç İdaresi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden temsilciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erk Hacıhasanoğlu, UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç yaptı.
Toplantıda daha sonra Kayseri’de ticaret, sanayi, tarım-hayvancılık, kent ekonomisi, iltica sistemi ve mültecilerin şehre sosyal uyumları konularında çeşitli konuşmalar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc daha sonra AGÜ’deki GLB 205 kodlu “Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar” (Sustainable Cities and Communities) adlı derse katılarak, mülteciler ve göçmenlerle ilgili zorluklar ve fırsatlar konusunda değerlendirmelerde bulunup, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
BM heyeti AGÜ’de son olarak Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz’ı makamında ziyaret etti. Rektör Yılmaz ile bir süre görüşen UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc ise “Kent Ekonomisi ve İltica Sistemi” yuvarlak masa toplantısının AGÜ’de yapılmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
---
Global 205 dersine de konuk olan Philippe Leclerc, mülteci ve göçmenlerle ilgili zorluklar ve fırsatlar konusunda AGÜ öğrencileri ile bilgi paylaşımında bulundu. Soru cevap bölümü ile de öğrencilerimiz daha aktif bir iletişim yakalama fırsatı buldular.
Global 205 dersi öncesinde Leclerc, mülteci ve göçmenler üzerine gönüllü çalışmalar yürüten üniversitemiz öğrenci toplulukları ile bir araya geldi. Öğrenci topluluklarını temsilen katılan topluluk başkanları misyonlarını ve mültecileri kapsayan sosyal sorumluluk projelerini Leclerc’e sunma fırsatı yakaladılar. Leclerc, dinlediği projeler için çeşitli sorular sormakla birlikte projeler hakkındaki görüşlerini paylaşarak geri bildirimde bulundu. Her biri farklı bir küresel soruna yönelik çalışmalar yürüten topluluklar, en büyük hedeflerinin sürece mülteci gençleri ve çocukları da dahil ederek onları da yerel sosyal hayata dahil etmek, fırsat eşitsizliğinin önüne geçmek olduğunu dile getirdiler.
Bu toplantıya katılan toplulukların başkanlarından AGU NEWS okurları için de projelerini paylaşmalarını istedik. Üniversitemiz Gençlik Fabrikası desteğiyle öğrenci topluluklarımızın başladığı ya da başlamak üzere olduğu, mülteci gençlerin ve çocukların da dahil edileceği sosyal sorumluluk projelerini sizler için topluluk başkanlarından dinledik.
AGÜ TASARIM KULÜBÜ: “Öncelikle Tasarım Kulübü olarak misyonumuz tasarım alanında her bireyin düşünce kabiliyetini geliştirmektir. Hayalimdeki Oyuncak projemiz ile de bu bağlamda dezavantajlı gruptaki Suriyeli mülteci çocuklara odaklandık. Amacımız dezavantajlı olan mülteci çocuklar için aynı zamanda farkındalık da yaratabilmektir. Bu noktada proje sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin 10. Maddesi olan ‘Eşitsizlikleri Azaltma’ hedefi ile kesişmektedir. Proje birkaç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşaması belirlediğimiz birkaç devlet okuluna giderek oradaki mülteci çocuklara hayallerindeki oyuncağı çizerek tasvir etmelerini sağlamak olacaktır. İkinci aşama ise çizilen bu oyuncakları bilgisayar destekli modelleme programları üzerinde çalışarak 3D yazıcıdan çıkartabilecek seviyeye getirmek. Son aşamada ise 3D yazıcıdan elde edilen ürünlerin okulumuz içerisinde sergilenerek yapılan aktivite ile daha fazla kişiye ulaşmak hedeflenmektedir. Sergi sonunda ise öğrencilerin kendi hayal ettikleri oyuncaklara kavuşmaları ve kendilerini dezavantajlı hissetmenin aksine kendilerini özel hissetmeleri hedeflenmektedir.” – AGÜ Tasarım Kulübü Başkanı Fatmanur KAYAALP
AGÜ KÜLTÜR & EDEBİYAT KULÜBÜ: “Kültür ve Edebiyat Kulübü olarak, çevre problemleri hakkında farkındalık oluşturmak adına, Kayseri Kuşçu Marina Köyü yakınlarında (Yamula Barajı kıyısında) bir atık toplama etkinliği düzenledik. Bu etkinliğin temel hedefi, atık toplama sırasında çekilen fotoğrafları kullanarak orta-uzun vadede çocuklar için atık toplama bilincini uyandırabilmek için bir kitap hazırlamak. Bu kitabı Kayseri başta olmak üzere olabildiğince çok çocuğa ulaştırmaktır. Bu bağlamda bir etkinlik serisi olarak çeşitli konumlarda atık toplama çalışmalarımız devam edecektir. Bu proje için sürdürdüğümüz ve sürdüreceğimiz faaliyetler üniversitemizden gönüllü gençlerin katılımı ile gerçekleşmekte. Faaliyetlerimize gönüllü mülteci gençleri dahil ederek onları yerel sosyal hayata dahil etmeyi, kültürel etkileşimi artırmayı hedefliyoruz. Mülteci gençlerin de böyle bir sosyal faaliyete dahil olabilmelerinin onların sosyal becerilerine olumlu katkı sunacağını düşünmekteyiz.” – AGÜ Kültür & Edebiyat Kulübü Başkanı Metehan ARIK
AGÜ SWE KULÜBÜ: “Kulüp olarak sahip olduğumuz ve ulaşabileceğimiz fırsatlarla dezavantajlı her grubu kucaklayacak sosyal sorumluluk projeleri yürütmek en büyük hedeflerimizden biri. Bu doğrultuda AGU Gençlik Fabrikası iş birliğiyle yazmış olduğumuz ‘Konuşma Kulübü’ projesinin ilk fazında hedefimiz 1/3’ünü mültecilerin oluşturduğu genç bir kitleye ulaşabilmek. Proje kapsamında nitelikli yabancı dil eğitimine erişemeyen gençlere erken yaşta dil öğrenmek üzerine hazırlanmış özel atölyeleri ve konuşma pratiği yapabilecekleri etkinlikleri ulaştırmak istiyoruz. Ayrıca yapılacak etkinliklerin ve konuşma pratiklerinin konularını sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden seçerek onları erken yaşta küresel sorunlara duyarlı bireyler olmaya teşvik etmek istiyoruz. 10 hafta sürecek İngilizce öğrenmek ve konuşma becerilerini geliştirmek üzerine olan projemizin ilk fazı, projemize katılan gençleri Romanya’dan misafir olarak gelecek akranlarıyla bir araya getireceğimiz bir veda etkinliği ile son bulacak. Bu etkinlik sayesinde farklı kültürlerden akranları ile bir araya gelerek küresel sorunları tartışabilme ve farklı kültürleri tanıma fırsatı yakalayacaklarını düşünüyoruz.” – AGÜ SWE (Kadın Mühendisler Topluluğu) Başkanı Elanur KARABULUT
AGÜ BİLİM & TEKNOLOJİ KULÜBÜ: “Projemizle Kayseri çapında ilkokul düzeyindeki köy okullarına, gönüllü kulüp üyelerimizle birlikte giderek çocuklara bilimsel konular üzerine sunum yapıp ardından yapacağımız deney, oyun ya da atölye etkinlikleriyle çocuklara bilimi sevdirmeyi ve bilime karşı meraklı olmaya teşvik etmek istiyoruz. Projemizle daha bilinçli bir toplum inşa edilmesi konusunda, şehir ve köy okullarındaki fırsat eşitsizliklerini elimizden geldiğince azaltma hususunda (bkz. SKA 10) ve köy okullarında okuyan çocuklara daha kaliteli bir eğitim ulaştırma noktasında (bkz. SKA 4) katkı sağlamış olacağız. Bu hususta projemiz sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden 10. (Eşitsizliklerin Azaltılması) ve 4. (Nitelikli Eğitim) hedefler üzerine odaklanmaktadır. Amacımız projelerimizi özellikle Suriyeli öğrencilerin yoğun olduğu okullarda gerçekleştirmektir. Ziyaret etmeyi planladığımız 12 okulda toplam 70 Suriyeli öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede kaliteli eğitim imkanlarından yoksun olan Suriyeli çocuklara imkanlar sağlamak ve normal şartlar altında eğitim gören çocuklar ile aralarındaki eşitsizlikleri azaltmak istiyoruz” – AGÜ Bilim & Teknoloji Kulübü Başkanı Ümmü Eylül MUKU