AGUNews

Nisan 2022, Sayı 67

Kilo vermek için “Diyet” ne kadar önemlidir?

Hüseyin Gazi Sönmez Nisan 2022, Sayı 67 2282
Kilo vermek için “Diyet” ne kadar önemlidir?

Günümüzde, evrensel düzeyde yaşanan obezite sorunu gün geçtikçe artmaktadır. Bazı öğrencilerimizin ve çalışan personelimizin de yaşadığı bu sorun hiç de göz ardı edilecek bir sorun değildir. Obezite bir hastalıktır ve çözümü olmayan başka hastalıklara da yol açan en büyük etkenlerdendir. 

Ancak bunu hastalık olarak kabul etmeyen birçok birey görebiliriz. Ben bu bireylere, rahatlık düşkünü, tembel, egzersiz yapmamak için mutlaka bir mazereti olan, sorumluluk almaktan kaçan insanlar olarak görüyorum. 

Sağlıklı bireyler olmak için egzersiz, bunun yanında sağlıklı bir beslenme düzeni ve diyeti olmalıdır. Bilinmesi gereken, tek başına egzersiz, sürecin uzamasına, vücudun forma girmesinde geç kalmasına neden olur. Egzersize paralel olarak mutlaka beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi gerekir.

Diyetin bir amacı olmalıdır, bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine, yaşam biçimine ve fizyolojik durumuna göre besin gereksinimlerini sağlamak, doğru ve kalıcı beslenme alışkanlığı kazandırmak, hedeflenen ağırlığa ulaşmak, tekrar kilo almayı önlemek ve özellikle çocuklarda normal büyüme ve gelişmeyi aksatmamak olmalıdır.

Bunun için çok dikkat edilmeli ve seçilecek diyet programı bireye uygun olmalıdır. Unutulmamalıdır ki, uzman kişilerden destek almak ve gözetim altında bu diyet programlarını uygulamak çok önemlidir.

Bu diyet promlarından sağlıklı bir şekilde yapılacağına inandığım ve uygulanabilirliği mümkün olan örnek olabilecek birkaç program da paylaşmak isterim. 

1. Kilo Gözlemcileri Diyeti:

Belirlenen programa ve vermeniz gereken kiloya göre istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Ancak burada önemli olan yağ, protein ve lifli besinleri bir dengede tutmaktır. Eşit oranlarda ve aşırıya kaçmadan her şeyi yiyebilirsiniz. 

2. Bölgesel Zayıflama Diyeti:

Protein ve karbonhidratlı besinlerin hepsinden istenildiği kadar yenebilir. Dikkat edilmesi gereken şey, yağlı yiyeceklerden uzak durmaktır. İnsülin seviyesini ayarlayıp acıkmayı kontrol ederek bölgesel zayıflama sağlanır. 

3. Karbonhidrat Diyeti:

Et, deniz ürünleri, yumurta, peynir, sebzeler ve tereyağı yiyebilirsiniz. Günde bir öğün olmak kaydıyla da "karbonhidrat ödül yemeği" yiyebilirsiniz. 

4. Atkins Diyeti:

Et, deniz ürünleri, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarının eti, peynir, krema ve bazı sebzeler yiyebilirsiniz; makarna, ekmek ve pirin. kesinlikle yasak; meyve çok az miktarda alabilirsiniz.  Doktor Atkins, bu rejimiyle, karbonhidrat seviyesini düşürerek vücudun enerji gerektiğinde yağları yakmasını sağladığını belirtiyor.

5. Andrew Weil Diyeti:

Taze meyve ve sebze, balık, soyalı besinler, makarna, zeytinyağı, yeşil çay, patates, fındık, bol miktarda peynir ve yoğurt yenebilir. Doktor Weil, diyetinin yalnızca kilo kaybetmek için değil sağlıklı yaşamak için de geçerli olduğunu söylüyor.

6. Şeker Diyeti:

Tavuk, hindi, balık, kırmızı et ve peynir, krema ve tereyağ› aşırıya kaçmadan yenilebilir. Şeker kesinlikle hiç alınmayacak. Patates, pirinç ve mısır da yasak. Bu diyetin en ünlü uygulayıcısı, Elizabeth Taylor, belli bir grup besini yiyeceklerin arasından çıkarmaya gerek kalmadan ölçülü beslenerek zayıflamayı sağladığı belirtiliyor.

Bu diyet programları belki sizlere yol gösterici bilgiler verebilir. Hadi bakalım sağlıklı yaşam için egzersizle birlikte sağlıklı bir diyet programı uygulamaya.