Bize kısaca kendini tanıtır mısın?
Merhabalar, ben İşletme bölümü mezunu Asena Çökelik. Kayseri'de yaşıyorum. Eğitim hayatıma 2017 yılında başladım ve 2022 yılında mezun oldum. Üniversite eğitimim boyunca bölüm derslerimin yanı sıra sosyal anlamda da kendimi geliştirerek kariyerime yön vermek istedim. Bu yüzden eğitim hayatım boyunca birçok sosyal faaliyette rol aldım. Üniversitemizin ofis ve kulüplerinden bazılarının sosyal medya hesaplarını yönettim. Bu kazanımım sayesinde mezuniyetimden birkaç ay önce, Kanada merkezli bir şirkette Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldım. Yaklaşık 1 yıl bu şirkette çalıştım. Bu süreçte de Satış & Pazarlama alanına olan ilgimden dolayı sürekli okudum, araştırdım, eğitimler izledim.
Sonrasında ise hem farklı bir sektör deneyimlemek hem de sahada olmak amacıyla Volvo Timuçin Otomotiv'de çalışmaya başladım.
Otomotiv sektörünün bu konuda hiçbir bilgisi olmayan kadınlar için oldukça zor olduğunu düşünüyor ve açıkçası başlangıçta korkuyordum. Ön Büro Satış Danışmanı olarak başvurmam endişelerimi artırıyordu çünkü ne sahada bir deneyimim ne de bu sektör hakkında bir bilgim vardı. Ancak patronum başlangıçta araçları tanıyana kadar danışman olarak çalışabileceğimi ve sonrasında ben hazır olduğumda satışa geçebileceğimi belirtti ve bu beni rahatlattı. Bunun yanı sıra gerek patronum gerekse çalışma arkadaşlarım bana bu sektörü tanımam konusunda oldukça yardımcı oluyorlar ve endişelerimi yenmem konusunda beni destekliyorlar. Sürekli soruyor, araştırıyor ve okuyorum.
Bu işe başlayalı çok kısa bir süre olmasına rağmen özgüvenim günden güne artıyor ve kendimi mutlu hissediyorum.
AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?
Üniversitedeyken aslında AGÜ'nün sağladığı avantajların pek de farkında olamıyoruz. Ancak iş hayatına başladığımızda AGÜ'nün gerek modern altyapısı gerekse araştırma odaklı yaklaşımı ile bizim kariyerimize aslında oldukça katkı sağladığını fark ediyoruz. Mesela üniversite zamanında yaptığımız araştırmalar bize kimi zaman yorucu ve sıkıcı gelse de mezun olduktan sonra bu araştırmaların aslında ne kadar faydalı olduğunu görüyoruz. Bunu şu şekilde örneklendirebilirim. Mesela üniversitedeyken bir konu üzerinde günlerce belki de aylarca araştırma yapıyor, sayfalarca yabancı kaynaklı makaleler okuyoruz. İçinden bize gerekli olan bilgiyi seçebilmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Ancak emin olun bu size iş hayatınızda oldukça avantaj sağlıyor. Çünkü neyi nerede araştıracağınızı biliyorsunuz. Bu size hem zaman hem de bilgi kazanımı sağlıyor. En basit örnek olarak bunu verebilirim.
Bunun yanı sıra, AGÜ uluslararası alanda tanınmış bir üniversite. Küçük ve yerel çaplı şirketler tarafından pek tanınmasa da aslında büyük şirketlerde büyük önem arz eden bir üniversitedir. Bunu arkadaşlarımız da girecekleri mülakatlarda daha iyi anlayabilirler. AGÜ'nün uluslararası alandaki bilinirliği sayesinde öğrenciler ve mezunlar, sektördeki önemli şirketlerde staj yapma ve iş fırsatlarına erişim sağlama imkanına sahiptir.
Ayrıca, AGÜ'nün eğitim dilinin %100 İngilizce olması da aslında büyük bir avantajdır. Özellikle işletme bölümünü düşünürsek bu bölümden her sene oldukça fazla kişi mezun oluyor. Bu kişiler arasında fark yaratabilmek için tabii ki birçok unsur vardır ancak bunların en önemlilerinden bir tanesi İngilizce dil becerisidir. AGÜ bu hususta da gerçekten oldukça kaliteli bir eğitim vermektedir. Emin olun mezun olduktan sonra özellikle İngilizce konuşma becerinizin çok faydasını göreceksiniz.
Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?
Öğrenci ve mezun arkadaşlarıma iş dünyası hakkında söylemek istediğim şey, değişimin hızı ve rekabetin artması nedeniyle iş dünyasının her zaman gelişmekte olduğudur. Bu nedenle, iş dünyasındaki trendleri takip etmek ve sürekli öğrenmek çok önemlidir.
Ayrıca, iş dünyasındaki başarıyı sadece akademik başarıya bağlamak yanıltıcı olabilir. Yalnızca yüksek notlarla mezun olmak, iyi bir iş bulmanın garantisini sağlamaz. Bunun yerine, iş dünyasında başarılı olmak için beceri ve kişisel/sosyal gelişim gibi alanlarda da kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim.
Ek olarak, bir işte çalışırken yerinizde saymamaya özen göstermelisiniz. Kendinizi o işe ne kadar dahil ederseniz o kadar çok gelişirsiniz ve kendinizi daha iyi hissedersiniz.
Son olarak, iş dünyasında ağ kurmanın, iş bulmak ve kariyer geliştirmek için önemli olduğunu vurgulamak isterim. İş dünyasında başarılı olmak için, insanlarla ilişkilerinizi ve iletişim becerilerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Çevrenizdeki başarılı insanlarla olan iletişiminiz ve onların tecrübelerinden faydalanmanız, size oldukça avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle, üniversite yıllarında ve mezun olduktan sonra, mümkün olan her fırsatta ağ kurmaya çalışın.
Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?
Mezun olduktan sonra iş arayış sürecim oldukça hızlı ve şanslı bir şekilde geçti. Mezuniyetimden önce kendimi dijital pazarlama alanında geliştiriyordum, bu alanda bazı freelance sitelerde ilanlarım vardı. Kanada merkezli bir şirket beni bu siteden buldu ve iş teklifinde bulundu. Ben de bu teklifi kabul ettim.
Yaklaşık 1 yıl sonra, kariyerimde yeni bir adım atmaya karar verdim ve farklı şirketlere ve sektörlere iş başvuruları yapmaya başladım. Bu doğrultuda özgeçmişimi güncelledim ve şirketleri araştırmaya başladım.
Volvo gibi bir şirkette açık bir pozisyon gördükten sonra başvuruda bulundum ve kısa bir süre sonra mülakata çağrıldım. Mülakatta kendimi doğru bir şekilde ifade ederek ve yetkinliklerimi vurgulayarak başarılı oldum ve birkaç gün içinde iş teklifi aldım. Bu süreçte, kariyer hedeflerim ve beklentilerim doğrultusunda iş arayışımı yönetmek ve uygun fırsatları takip etmek önemliydi.
AGÜ’de edindiğin yurt dışı tecrübelerin işe alınma sürecinde ve iş yaşamında sana ne tür avantajlar sağladı?
AGÜ'de edindiğim yurt dışı tecrübeleri, işe alınma sürecimde ve iş yaşamımda birçok avantaj sağladı. İlk olarak, farklı kültürleri tanıma ve anlama fırsatı elde ettim. Bu sayede, iş hayatında uluslararası ilişkiler kurmak ve kültürler arasında köprü olmak konusunda daha yetkin hale geldim.
Ayrıca, yurt dışındaki proje deneyimlerim sayesinde, yabancı dil becerilerimi geliştirdim ve kültürler arası iletişimde daha rahat ve etkili olabilirim. Uluslararası bağlantılarımız olması ve yabancı dili etkin bir şekilde kullanabilmemiz işverenler için önem arz eder.
Son olarak, yurt dışı tecrübelerim işe alınma sürecimde artı bir puan olarak görüldü. Çünkü yurt dışı deneyimi olan adayların, yeni deneyimlere daha açık ve değişikliklere daha kolay uyum sağlayabildikleri düşünülmektedir.
AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?
AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına hızlı bir şekilde girebilmeleri için öncelikle zorunlu stajın yanı sıra 2. sınıf sonunda gönüllü staj yapmalarını tavsiye ederim. Benim gönüllü staj yapabileceğim senem Covid zamanına denk geldiği için maalesef bu fırsatı elde edemedim ancak eğer imkanları olursa kesinlikle bu fırsatı kaçırmasınlar. Yeni şirketler ve sektörler deneyimlemek her zaman öğrencilerin kendilerini tanıması konusunda büyük fayda sağlayacaktır.
Bahsedeceğim ikinci konu ise CV'lerini sürekli güncel tutmalarını tavsiye ederim. Eğer güncel tutmazlar ve her şeyi mezun olacakları dönem CV'lerine eklemeye çalışırlarsa, illaki unutacakları şeyler olacaktır. Bu yüzden her değişiklik CV'ye ara ara eklenmelidir.
Ayrıca ve bana göre en önemlisi, kişisel gelişimlerine odaklanmalarıdır. Artık herkes bir yerlerden mezun olup diploma sahibi olabiliyor. Bu sebeple farklı olmak istiyorsak fark yaratacak aksiyonlar almamız gerekmektedir. Ne büyük şans ki AGÜ'de bu anlamda oldukça fazla faaliyet var. Kulüpler, Kariyer Merkezi ve Gençlik Fabrikası sıklıkla ve oldukça kaliteli etkinlikler düzenlemektedir. Öğrencilerin kesinlikle bu faaliyetlerden faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Hatta ilgi duydukları kulüplerde aktif rol almak, onları daha da ileriye taşıyacaktır. Bunun yanı sıra, kesinlikle bir yurt dışı deneyimleri olmalı. Emin olsunlar ki, iş hayatına girdiklerinde ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaklar.
Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?
Sosyal medya alanı her zaman ilgi duyduğum bir alandı. Bunun yanı sıra satış ve pazarlama alanı da benim için işletmenin en eğlenceli alanlarından biridir. Ben de mezun olmadan önce ilgi duyduğum alanda kendimi geliştirmeye başladım. Üniversitemizin ofislerinde sosyal medya yöneticisi olarak part-time çalıştım. Burada çalışırken tasarım ve seo gibi dijital pazarlama konularında eğitimler izledim. Sosyal medya kanallarını bu konularda daha fazla bilgi sahibi olmak için kullandım. Ünlü markaların tasarımlarını takip ettim ve inceledim. Daha sonra freelancer olarak tasarımlar yapmaya başladım. Her tasarımım günden güne iyiye gitti ve kendimi pratik yaparak geliştirdiğimi fark ettim. Daha sonra kendime portfolyo oluşturmaya başladım ve bu portfolyo sayesinde iş teklifi aldım.
AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?
AGÜ'nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girmekteki büyük avantajım oldu. İlk olarak, İngilizce dilini akıcı bir şekilde kullanabilme becerim, ilk işime girerken benim için belirleyici bir faktör oldu. Çünkü dil, her yerde olduğu gibi iş dünyasında da iletişim kurma sürecinde büyük bir artı sağlamaktadır. Özellikle de satış ve pazarlama gibi müşterilerle iç içe olan departmanlarda çalışıyorsanız, yabancı müşteriler veya iş ortakları ile etkileşim kurmak için İngilizce bilgisi büyük önem arz eder. Zaten çalıştığım ilk şirket yabancı bir şirket olduğu için İngilizce bilgisi benim için zorunluluktu çünkü iletişim kurmam gereken herkes bu dili konuşmaktaydı. Dolayısıyla AGÜ'de aldığım İngilizce eğitiminin bana katkısı çok büyük oldu.
AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?
AGÜ'yü tercih etmek, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu oluştu. İlk olarak, AGÜ'nün eğitim dili %100 İngilizce olması benim için oldukça belirleyici oldu. Bu sayede, zaten ilgim olan İngilizce dil becerimi daha da geliştirme imkanım oldu. Bunun yanı sıra, AGÜ'deki öğretim görevlilerini araştırdım. Onların başarılı ve alanlarında uzman kişiler olduğunu farkettim ve bu durum bana eğitim kalitesinin yüksek olacağını gösterdi. Ayrıca, AGÜ'deki sosyal faaliyet imkanları ve yurt dışı projeleri de AGÜ'yü benim için çekici kılan faktörlerden oldu. Bu sayede sosyal anlamda da kendimi geliştirip aynı zamanda farklı kültürleri tanıma fırsatı da bulabileceğimi düşündüm. Son olarak, AGÜ'de kullanılan farklı eğitim metodları da beni oldukça etkilemişti o dönem. Projeler, sunumlar gibi yöntemler sayesinde teorik bilgileri pratikte de kullanabilme düşüncesi beni heyecanlandırmıştı. Bu da daha etkili bir eğitim süreci yaşayacağımı fark ettirmişti bana. Bu sebeplerden ötürü AGÜ'yü tercih etmiştim.
Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?
Kariyer hedeflerim konusunda şimdiden net bir planım yok, ancak işe yeni başladığım için öncelikle mevcut pozisyonumda kendimi geliştirmeye odaklanacağım. Satış danışmanlığına yeni başladığım için öncelikle bu işin inceliklerini öğrenmek ve müşterilerle doğru şekilde iletişim kurabilmek için çaba göstereceğim. Bu doğrultuda eğitimlere katılmak ve sahada aktif rol almak öncelikli planlarım arasındadır.
Daha uzun vadede ise, işimi en iyi şekilde yaparak ve başarılı sonuçlar elde ederek kendimi kanıtlamayı hedefliyorum. Bu, ileride daha üst düzey bir pozisyona terfi etme şansımı artırabilir. Ayrıca şu an için otomotiv sektöründeki yeni trendleri ve yenilikleri takip ederek kendimi sürekli geliştirmeye çalışacağım.
İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?
İşyerindeki bir günüm genellikle yoğun ve dinamik geçiyor. İlk olarak, güne çalışma arkadaşlarımdan ve internetten destek alarak sektördeki yenilikleri takip ederek başlıyorum. Bu süre zarfında sıklıkla araştırma yapıyorum.
Daha sonra, müşterilerimizle ilgilenmeye başlıyorum. Buraya gelen müşterilerimizin kayıtlarını tutuyorum ve araçlarımız hakkında bilgilendirmeler yaparak satış süreçlerinde çalışma arkadaşlarıma destek sağlıyorum. Ayrıca telefon üzerinden bize ulaşan müşterilerimizin sorularını yanıtlayarak, ilgilendikleri konular hakkında yönlendirmeler yapıyorum.
Aynı zamanda, satış sürecinin dışında da çalışıyorum. İşleyişi daha iyi anlayabilmek için muhasebe ve servis departmanlarıyla da iletişim halinde oluyorum. Muhasebenin satış departmanıyla ortak yürüttüğü süreçleri ve servis departmanının müşteri destek alanlarını gözlemliyorum. Bu doğrultuda, muhasebe ve servis alanlarında da bilgi sahibi olmaya çalışıp departmanlardaki çalışma arkadaşlarımdan yardım alıyorum.
Özetle, günümün büyük bir kısmı müşterilerimizle ilgilenmekle geçiyor ve herhangi bir sorunla karşılaştığımda, departmanlardaki arkadaşlarımdan destek alarak çözümler üretmeye çalışıyorum.
Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?
Aslında iş başvuru sürem kısa sürdü çünkü şu an çalıştığım firmaya iş aramaya başladıktan birkaç gün sonra başvurdum ve bana hemen dönüş yaptılar. Bu yüzden başka bir şirketle görüşmeye zamanım olmadı açıkçası. Ancak önceki işimden önce yani mezuniyetten önceki kış iş başvurularında bulundum ve birçok şirkette mülakata katıldım. Ancak şirketlerin yaptığı teklifler beni tatmin etmedi ve bu şirketlerde yükselebileceğimi ve kendimi geliştirebileceğimi düşünmedim. Bu yüzden tekliflerini reddettim.