AGUNews

Mayıs 2023, Sayı 76

Dr. Öğretim Üyemiz Bakal'dan TÜBİTAK Destekli Twitter Projesi

Esra Çelik Mayıs 2023, Sayı 76 9324
Dr. Öğretim Üyemiz Bakal'dan TÜBİTAK Destekli Twitter Projesi

AGÜ News’e hoş geldiniz. Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba, adım Mehmet Gökhan Bakal. Abdullah Gül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yaklaşık 3 yıldır Doktor Öğretim Üyesi olarak görev alıyorum. Öncesinde yurt dışı maceram oldu. Yüksek lisans ve doktoramı ABD’de Kentucky Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri üzerine tamamladım. Onun akabinde AGÜ ile yollarımız kesişti ve 2020’den beri öğretim üyesi olarak görev alıyorum. Çalışma alanlarım veri ve metin madenciliği, biyoinformatik ve sosyal medya analizi konularıdır.

TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan projenizin başlığı “Hibrit Yaklaşımla Covid-19 ile İlişkili Tweetlerin Sınıflandırılması”. Bu projenin içeriğinden ve oluşma sürecinden bahseder misiniz?

Özellikle dijitalleşme döneminde çok fazla yanlış ve yanıltıcı bilgiler sosyal medya mecralarında dolaşıyor. Bunun en önemli platformlardan bir tanesi de “Twitter”. Yakın geçmişte yaşadığımız pandemi sürecinde çok fazla hem doğru hem de doğru olmayan bilgiler paylaşıldı ve bu da insanları çok ciddi derecede yanılttı. Bu noktada toplanmış yüksek veri hacimli bir veri seti vardı ve üzerinde çok fazla çalışma yapılmamış bir veri setiydi.

Bizde bu veri setini kullanarak acaba yanıltıcı tweetleri sınıflandırabilir miyiz sorusu üzerinden yola çıktık. Bu noktada bir proje grubu oluşturuldu. Proje grup üyelerimiz 2.sınıf bilgisayar mühendisliği bölüm öğrencilerimiz Selim Berat Uysal, Muhammed Hakan Tekbaş, Muhammed Nurullah Türkan, Dilara Karaoğlan ve Sekvan Durak. TÜBİTAK 2209-A lisans öğrencileri araştırma projesi olarak geçen bu projemiz önümüzdeki 1 yıl boyunca proje grubumuzla birlikte çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.

Katılımınız için teşekkür ederiz.