AGUNews

Mart 2025, Sayı 90

Öğrenci İşleri Şube Müdürü Nimet Mertoğlu ile Yaptığı Çalışmalar Hakkında Konuştuk

Fevzi Can Gürüz Mart 2025, Sayı 90 153
Öğrenci İşleri Şube Müdürü Nimet Mertoğlu ile Yaptığı Çalışmalar Hakkında Konuştuk

AGÜ News yeni sayımızın konuğu üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda Şube Müdürü olarak çalışan Nimet Mertoğlu. 

Merhaba Nimet Hanım, öncelikle AGÜ News ailesi olarak bize değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Sıklıkla biriminize geldiğim ve beraber çalışmalar yürüttüğümüz için ben sizi tanıyorum fakat AGÜ News olarak sizi okurlarımıza tanıtmak isteriz. Klasik giriş sorumuzla başlayalım: Nimet Mertoğlu kimdir?

Merhaba ben Nimet Mertoğlu. Öncelikle AGÜ News ailesine bu röportajda beni misafir ettiği için çok teşekkür ederim. 1983 yılında Kayseri’de doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun oldum. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimimi tamamladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir yıl Kayseri’de Doğumevi’nde tıbbi sekreter olarak çalıştım. Bir yıl da Develi’de bilgisayar öğretmeni olarak çalıştım. 2007 yılında merkezi atama ile Erzincan Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda çalışmaya başladım. 2012 yılında da Abdullah Gül Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na tayin oldum. 

Çalışma hayatınızda birden farklı kurum tecrübe ettiğinizi görüyorum. Peki, AGÜ’de hep Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda mı çalıştınız?

Evet, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda çalıştım. Bir önceki çalıştığım üniversitede de bu birimde çalışmıştım. Üniversitelerdeki çalışma hayatım hep öğrenci işleri biriminde geçti diyebilirim.

O zaman bununla alakalı siz şöyle bir soru yönelteyim. Şimdi bu röportajı yaparken bile yoğunluğunuzu görmekteyim. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı hep yoğun, tempolu çalışan bir birim. Öte yandan öğrencilerin de zaman zaman özellikle ders seçimi dönemlerinde biraz ön yargılı, sitemli yaklaşabildiği bir birim. Birimi biraz sizden dinleyelim. Birim olarak AGÜ’de neler yapıyorsunuz acaba kısaca bahsedebilir misiniz? 

Öğrenci İşleri birimimizin üniversitemizin kalbi olduğunu düşünüyorum. Üniversitemizin odağında öğrencilerimiz olduğu için doğal olarak öğrenci işleri birimi de merkezde ve önemli bir yere sahip. Birim olarak öğrencinin üniversitemize kayıt işlemlerinden başlamak suretiyle resmi olarak tüm işlemleri daire başkanlığımız tarafından yürütülür. Öğrenci bilgi sistemleri üzerinden işlemlerini yürütürüz. Ders kayıtları, intibak süreçleri vb. veriler sistemimize işlenir. Daha sonra bu veriler diğer kurumlarla paylaşılır. Bizim işlerimiz aslında öğrenci alımları hatta öncesinde program açılma süreçleri, kontenjan belirleme süreçlerinden itibaren başlamakta. YÖK ile bu süreçlerin yürütülmesi birimimiz tarafından gerçekleştirilir. 

Üniversitemize merkezi sınav, yatay geçiş ile yerleşen öğrencilerimizin ya da uluslararası öğrencilerimizin kayıt işlemleri yine birimimiz tarafından yürütülmekte. Öğrencilerimiz kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra yabancı dil hazırlık okulunda eğitim almaya başlar. İngilizce hazırlık eğitimini tamamlayan öğrencilerimizin bölümlere geçiş işlemlerini yürütürüz. Ders kayıt işlemleri, intibak işlemlerini yapar sisteme işleriz ve bu süreç mezuniyet aşamasına kadar ilerler. Ders kayıt süreçlerinde öğrencilerimiz sorun yaşayabiliyor. Bu süreçte elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onlara yardımcı olurken özellikle yazılı iletişimi tercih ediyoruz. Çünkü sözlü iletişim kurulduğunda bazı yanlış anlaşılmalar olabiliyor. E-posta yoluyla iletişime geçerlerse öğrencilerimiz süratle yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Bunun dışında öğrencilerimiz yüz yüze, telefonla ya da resmi işlerde dilekçe yolu ile bize başvurduklarında yine yardımcı oluyoruz.

Yani aslında öğrencinin lise eğitimi sonrasında üniversitemize kaydolup ayak bastığı andan mezun olup kampüsten ayrılana kadarki süreçte bütün işlemleri sizin biriminizde diyebiliriz değil mi?

Evet. Öğrencilerimizin akademik yolculukları bölümleri tarafından yönetilirken idari tarafa gelen kararları sisteme işleme, mevzuata ve yönetmeliğe uygunluğu gibi işlemleri yürütmekteyiz.

Peki Nimet Hanım, hemen hemen her üniversitede öğrenci işleri ile ilgilenen birimlere karşı öğrenciler biraz negatif tutum içerisindeler diyebiliriz. AGÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda çalışan bir şube müdürü olarak siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Üniversitemiz öğrencilerinin görüşleri nasıl sizce?

Genel olarak şunu söyleyebilirim ki öğrencilerimiz bize kolay ulaşabiliyor. Eğer doğru kanalları kullanırlarsa bizlere e-posta yoluyla, telefon ile, yüz yüze her türlü ulaşım sağlayabiliyor. O konuda AGÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı olarak farkımızın olduğunu düşünüyorum. Bazı dönemlerde özellikle ders kayıt dönemlerinde aşırı yoğunluk yaşadığımızda personel sayımızın yeterli olmadığı durumlarda iletişim konusunda biraz yavaşlamak zorunda kalıyoruz. Bazen çok basit görünebilen bir işin arkasında çok yoğun bir çalışma ve işlem süreci olabiliyor. Mevzuat ve yönetmeliklere göre yapılması zorunlu olan bu gibi işler haliyle zaman alabiliyor. 

Aslında üniversitemiz diğer üniversitelere kıyasla daha az öğrenci nüfusuna sahip olduğu için bu bir avantaj değil mi? Öğrenciler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda çalışan personele kolaylıkla ulaşabiliyor. Örneğin size ya da daire başkanımız Fikri Bey’e ulaşabiliyorlar. Çoğu üniversitede böyle bir imkân bulunamıyor diye düşünüyorum. 

Haklısınız. Bu konuda özellikle yatay geçiş yoluyla başka üniversiteden bizim üniversitemize geçen öğrencilerde bunu görüyoruz. Kendi üniversitemize ulaşamıyoruz bu konuda ne yapmamız gerekiyor diye bizlere soruyorlar. Yine bizim üniversitemizden başka bir üniversiteye giden öğrencilerimizin tüm işlemler boyunca bizlere danıştığını söyleyebilirim. 

Peki Nimet Hanım, daha önce farklı kurumlarda ve farklı bir üniversitede çalışmış birisi olarak AGÜ çatısı altında ve bu birimde çalışmaktan memnun musunuz? 

AGÜ’de kurucu memurlar arasında yer almaktayım. Uzun yıllar bu birimde çalıştım ve bu birimde çalışmaktan çok memnun olduğumu söyleyebilirim. Çünkü bizim birimimiz öğrenci odaklı olduğu için sürekli aktif olmayı gerektiriyor. Yeniliklere açık olmayı gerektiriyor. Örneğin sizin de bildiğiniz üzere sistemimizi değiştirdik. Bu süreçler hem mevzuatı, yönetmelikleri hem de teknoloji takip etmenizi zorunlu kılıyor. Öğrencilerimiz genç, dinamik. Onlara ayak uydurabilmek için bizler de dinamik olmaya çalışıyoruz. Bu da bizlere ekstra motivasyon sağlıyor. Onun yanında AGÜ’de personeller arası iletişimin çok iyi olduğunu düşünüyorum. Başka üniversitelerde akademik ve idari personel arasında iletişim bu kadar kuvvetli olmayabiliyor. Biz bu konuda rektör hocamız da dahil olmak üzere bölüm başkanlarımıza hocalarımıza ulaşabiliyoruz. Onlar da bize ulaşabiliyorlar. Kurum içi iletişimin kuvvetli olduğunu düşünüyorum bu da çok pozitif bir özellik.

Nimet Hanım iş hayatı dışında neler yaparsınız? Boş vakitlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yoksa iş yoğunluğu zamanınızın büyük bir çoğunluğunu kaplıyor mu?

Aslında dediğiniz gibi bazen iş yükümüzün mesai saatlerimizin dışına çıktığını söyleyebilirim. Ancak tabi boş zamanlarımız oluyor. Genelde boş zamanlarımı oğlumla ve ailemle birlikte geçirerek değerlendiriyorum. Aileme vakit ayırmayı seviyorum. Onun dışında boş vakitlerimde kitap okumayı tercih ediyorum.

Kayserilisiniz, Kayseri’de doğdunuz, büyüdünüz ve şimdi de Kayseri’de yaşıyorsunuz. Uzun yıllar şehirde yaşayan birisi olarak Kayseri’de yaşamak konusunda ne düşünüyorsunuz? Kayseri’de yıllar içinde değişim gözlemlediniz mi?

Kayseri’de yaşamanın diğer büyük şehirlerle kıyaslandığında kolay olduğunu söyleyebilirim. Şehrin her bir yanına kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Şehir elbette zamanla değişiyor, gelişiyor. Bu değişimin de pozitif yönlü olduğunu düşünüyorum. Şehirde sosyal olanaklar her geçen gün artıyor. Bu yüzden genel olarak Kayseri’de yaşamak güzel diyebilirim.

Peki, Nimet Hanım son olarak öğrencilerimize bizler aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı? Onlara ne söylemek istersiniz?

Öncelikle bir kez daha öğrencilerimizin birimimiz ile her konuda bizler ile iletişime geçebileceklerini vurgulamak isterim. Kapımız her zaman tüm öğrencilerimize açık. Kişisel olarak öğrencilerimize İngilizce hazırlık sürecinde rehavete kapılmadan derslerine sıkıca bağlı kalmalarını tavsiye ederim. Üniversitemizde eğitim dilimiz İngilizce olduğu için hazırlık döneminde öğrencilerimizin İngilizce dil yeterliliklerini geliştirmeleri onlara ileriki dönemlerde avantaj sağlayacaktır. Mezuniyet sonrası da İngilizce bilmek öğrencilerimizin kariyer yolculuklarında onlara büyük bir artı katacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. 

Nimet Hanım bizlere değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Hem kendim hem de AGÜ News ailesi adına size ve ekip arkadaşlarınıza çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.