AGUNews

Mart 2024, Sayı 84

Editör Yazısı...

Özgür Balkılıç Mart 2024, Sayı 84 111
Editör Yazısı...

Değerli AGÜ Ailesi,

 

Eric Auerbach edebiyat eleştirisi tarihinin en önemli isimlerinden birisiydi. Yahudi asıllı olan bu ünlü Alman bilim insanı, Almanya’da önemli üniversitelerde görev yapmış ve Dante üzerine olan çalışmasıyla büyük bir ilgiye mazhar olmuştu. Sonrasında ise edebiyat eleştirisi alanında araştırmalarına devam etti. Akademik ömrünün son yıllarını ABD’de geçiren Auerbach 1950 yılından öldüğü 1957 yılına kadar Yale Üniversitesi’nde profesörlük görevinde bulundu.

 

Bu ünlü eleştirmenin bizim için önemi ise ömrünün en verimli yıllarını Türkiye’de geçirmiş olmasıdır. Bir Yahudi olarak Almanya’da Nazilerin iktidarı ele geçirmesinden sonra gördüğü baskıya dayanamamış ve yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin üniversite reformlarının ve aydınlanma siyasetinin bir parçası olarak davet üzerine 1935 yılında İstanbul’a gelmiştir. Auerbach görev aldığı İstanbul Üniversitesi’nde içlerinde İngiliz edebiyatı uzmanı Mina Urgan’ın da olduğu birçok Türk bilim insanını yetiştirmiş ve dahası baş yapıtı olarak nitelenen ve Batı Edebiyatı’nda gerçekçiliğin tarihsel izini sürdüğü Mimesis adlı kitabını İstanbul’da kaleme almıştır.

 

Eric Auerbach’ın Türkiye öyküsü bize hem aydınlanmacı bir siyasetin hem de bu siyaset doğrultusunda geliştirilen uluslararası iş birliklerinin önemini göstermektedir. Böylesi önemli bilim insanlarını ülkemizde daha fazla görmek dileğiyle.