AGUNews

Kasım 2024, Sayı 86

İnşaat Mühendisliği Mezunumuz İsmail Emre Yalçın, Deprem Bölgesi Hatay’da Yapı Denetmeni Olarak Çalışıyor

Basın Yayın Kasım 2024, Sayı 86 17
İnşaat Mühendisliği Mezunumuz İsmail Emre Yalçın, Deprem Bölgesi Hatay’da Yapı Denetmeni Olarak Çalışıyor

 

Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Adım İsmail Emre Yalçın. 26.07.1998 tarihinde Kayseri Kocasinan’da dünyaya geldim. İlköğretim, Ortaöğretim, Lise ve Üniversite eğitimlerimi Kayseri’de tamamladım. 26.07.2023 tarihinde Abdullah Gül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden başarılı bir şekilde mezun oldum. Mezuniyetim sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgesine teknik personel görevlendirme kapsamında Hatay’a görevlendirildim. Eylül 2023 tarihinden itibaren Hatay’da görev yapmaktayım.

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

Gerek iş başvurularında gerek iş dünyasında sorunları dile getirebilen, kendini rahat ve anlaşılır bir biçimde ifade edebilen, ana dili İngilizce olan bireylerle kolayca iletişim kurabilen bir personel olma ve alanım ile ilgili bir konuda teknik görüş belirtebilen yetkin ve kalifiye bir teknik personel olma avantajı sağladı.

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

İş başvuruları her zaman istediğimiz gibi ilerlemeyebiliyor. Bazı zamanlarda umutlarımız tükenebilir. Ancak motivasyonumuzun her zaman en üst seviyede olması gerekir. Bizler Üçüncü Nesil Devlet Üniversitesi olan, elit akademik kadroya sahip ve %100 İngilizce eğitim veren Abdullah Gül Üniversitesi mezunlarıyız. İş dünyasında her zaman aranan, ihtiyaç duyulan kalifiye personel adaylarıyız. Bunun bilincinde attığımız her adımın mutlaka sonunda istediğimiz noktaya geleceğimizden hiçbir şüphem yok.

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi maalesef Ülkemiz için fazlaca yıkıcı bir afet oldu. Bunun sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Deprem Bölgelerine görevlendirmek üzere personel alımlarına başladı. Bu konuyla ilgili yayınlanan 6306 numaralı “AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN” ile ilgili bilgi sahibi oldum ve CV hazırlayarak Bakanlık Kurulu’na gönderdim. Devamında Ankara’ya çağrıldım ve iş başvurum olumlu yanıtlandı. Hatay’a görevlendirildim ve burada Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nde Yapı Denetim Şube’de İnşaat Mühendisi olarak görev almaktayım.

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Üçüncü soruda yanıtladığım üzere bütün mezunlarımızın kendi yeterliliklerinin farkında hareket ederek, motivasyonlarını düşürmeden hareket etmelerini öneririm. Birçok özel kurumun, kuruluşların, firmaların ve kamu alanlarının istediği yeterlilikte personel adaylarıyız. Bu yüzden kendi alanımızla alakalı her türlü iş imkanını dikkatlice incelemeli ve hedeflerimiz doğrultusunda her duyuruyu araştırılmalıyız.

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

Devlet kurumları dahil artık her kurum İngilizce seviyesi yüksek personeller aramakta. Bakanlıklar da yurt dışında devlet destekli işler için kendi bünyesindeki personelleri düzenli olarak Yurtdışına gönderiyor. Bu yüzden yeni iş alımlarında İngilizce yeterliliği olan personeller her zaman diğer adaylardan bir adım önde oluyor. Bakanlığa alınmamda Abdullah Gül Üniversitesinin İngilizce eğitim kalitesi bu anlamda fazlaca etkili oldu.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

25 yılını Kayseri’de geçirmiş birisi olarak Abdullah Gül Üniversitesi’nin kuruluşuna, gelişimine ve vizyonuna bizzat şahit oldum. Ben de hedefi mühendislik olan bir öğrenci olarak iyi bir İngilizce eğitimi olan ve akademik kadro kalitesi üst düzey olan ve bütün bunların yanında memleketimde bulunan Abdullah Gül Üniversitesi’nden daha iyi bir seçenek benim için yoktu.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Kendi doğrularımdan ve hedeflerimden şaşmadan her gün daha da gelişerek fazlaca yetkin bir mühendis olarak kariyerime devam etmek istiyorum.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nde Yapı Denetim Şube’de İnşaat Mühendisi olarak görev almaktayım. Bu yüzden Yapı Denetim Kuruluşlarının denetlediği şantiyelerin denetimini (orta hasar yapılarda güçlendirme projesi uygulanacak yapıları) ve yapı denetim kuruluşlarının bürolarının denetimini yapmaktayım. Denetimlerim esnasında eğer varsa tespit ettiğim statik uygunsuzlukları yerinde not edip tutanak tutarak komisyona sunmak üzere teknik rapor hazırlıyorum. Büro denetimleri esnasında tespit ettiğim arşiv eksiklikleri ile ilgili ise yine tutanak tutarak idari para cezası uyguluyorum. Öte yandan kendi kurumumda depremden kaynaklı başlayan ve devam eden mahkemelerde savcılıkların bizden istediği verileri, bilgi ve belgeleri (Yapıların Hasar Tespit Durumları, Yapı Denetim Hizmeti alıp almadıkları, eğer yıkım olduysa yıkım evraklarını vs.) mahkemelere ileterek davaların sonuçlanmalarında yardımcı oluyoruz.

 

Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?

Staj döneminde Tepe İnşaat firmasından saha mühendisliği teklifi almıştım. Uzun dönem stajımda bulunduğum şantiye olan Ferrero Fındık İşleme ve Kırma Fabrikası Düzce’de bulunmaktaydı. Halihazırdaki o şantiyeden ve firmanın devam edecek olan işlerinden saha mühendisi olarak teklif almıştım. Ancak şantiyede kaba inşaatın bitmiş olması ve daha büyük projelerde çalışma isteğimden kaynaklı bu teklifi kabul etmedim.