Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Evren Mutlugün, Japonya’da gerçekleştirilen Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu’na katıldı. Bu forumda ülkemizi temsilen Genç Lider olarak katılan Prof. Dr. Evren Mutlugün bizleri bilgilendirdi.
Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu’nun 20. toplantısı Kyoto'da 80'den fazla ülke, bölge ve uluslararası kuruluştan bilim ve teknoloji, politika oluşturma, iş dünyası ve medya alanlarında yaklaşık 1.500 küresel liderin katılımıyla gerçekleşti.
Forum akışı hakkında bilgi veren Mutlugün, “Forumda ilk gün Nobel Ödüllü Bilim İnsanları ile Genç Liderlerin buluşması gerçekleşti, ikinci gün ise odak çalışma grupları ile öne çıkan alanlarda önde gelen bilim insanları ve sektör liderleri yuvarlak masa toplantıları ile bir araya geldi. Ben, forumda Genç Liderler Ağı arasından temsilci olarak seçildim ve son gün düzenlenen oturumda sahnede davetli genç lider konuşmacı olarak yer aldım” dedi.
Prof. Dr. Mutlugün, katıldığı forumda yapay zeka ve potansiyeli, zorlukları ve toplum üzerindeki etkisi, dijital eşitlik ve dijital uçurum, bilgiye güven ve bunun toplumdaki önemi, iklim değişikliği ve teknoloji, altyapı ve politika değişikliklerine duyulan ihtiyaç, iklim değişikliği ve teknoloji bağlamında gıda ve su güvenliği, biyoçeşitlilik, koruma ve bunu korumaya yönelik küresel çaba, bir sonraki pandemiye hazırlanmak ve tıbbi kaynaklara erişimde eşitlik sağlamak, karmaşık küresel zorlukların ele alınmasında temel bilimin rolü, endüstri, akademi ve hükümet arasında iş birliği, uzay kullanımı, fırsatları, zorlukları ve düzenleme ihtiyacı gibi konuların öne çıktığını söyledi.
Katıldığı forumda global sürdürülebilirlik sorunlarının ele alınmasında uluslararası düzeyde ikili iş birliklerinin önemi ve akademi, sanayi, hükümet ve uluslararası gibi farklı paydaşların iş birliği yapmasının önemi hakkında konuşma yapan Prof. Mutlugün, paydaşların küresel sorunlara yönelik tek başına ortaya koydukları çıktılarının etkisini arttırmanın tek yolunun sinerjik etkileşim olduğunu vurgulayarak sürekli diyalog, ortaklıklar ve somut eylemleri teşvik ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Evren Mutlugün, 1500’den fazla kişinin katıldığı forumda diğer katılımcılardan öğrendiği en önemli bilgi olarak, yuvarlak masa toplantılarında küresel sürdürülebilirlik alt alanlarında yaptığımız tartışmalar ve oradan ortak akıl ile elde edilen çıkarımların oldukça nitelikli olduğunu, bununla beraber ilk gün farklı alanlardan Nobel Ödülü alan bilim insanları ile yaptığı birebir görüşmelerin, onların hayata ve bilime bakışını görmek açısından önemli kazanımlar elde etmesini sağladığını söyledi.
Mutlugün, bu forumların öne çıkan değerlerinden bir diğerinin de AGÜ’deki global sorunları ele alan müfredatın ve GLB altında öğrencilere verilen derslerin öğrencilerimizi bir dünya vatandaşı yetiştirme açısından ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.