AGUNews

Kasım 2023, Sayı 80

Ben, Kirke - Kitap İncelemesi

Aslıhan Karasungur Kasım 2023, Sayı 80 5116
Ben, Kirke - Kitap İncelemesi

 

Madeline Miller, 24 Temmuz 1978 doğumlu Amerikalı bir yazardır. Yazarlığının yanı sıra öğretmedir. Miller, liseli öğrencilere Yunanca, Latince ve Shakespeare eğitimi vermiştir. Eğitim hayatı olarak Brown Üniversitesi’nde klasikler alanında lisans ve yüksek lisans yapmıştır. Miller’ın iki romanı vardır. Bunlar arasında “Akhilleus’un şarkısı” Orange Kurgu ödülünü almıştır. Bir diğer romanı ise “Ben, Kirke” Paste tarafından 2010’ların en büyük kitapları arasında seçilmiştir. Ben, Kirke, 10 Nisan 2018 yılında yayınlanmıştır. Kirke, Yunan Mitolojisinde bulunan bir büyücüdür. Babası Güneşi temsil eden Helios annesi ilk titan olan Okeanos’un kızı Perseis’dir.

 

Ben, Kirke kitabı Kirke’nin perspektifinden anlatılmıştır. Kitapta Kirke’nin büyücü olduğu ilk başlarda bilinmemektedir. Prometheus, Kirke’nin amcası, insanlara yardım ettiği için Zeus tarafından cezalandırılır. Kirke, amcasının cezaya çarptırılmasından dolayı üzgündür ve ona destek olmaya çalışır. Ancak bu sırada babasından korkar, çünkü cezalıya kendi dünyasında yaklaşmanın doğru olmadığını bilir. Kirke, bu zorlu durumlar sırasında ailesinden hiç kimsenin sevgisini kazanmadığını, beceriksiz ve çirkin olduğunu düşündüğünü anlatır. Sahilde dolaşırken ölümlü bir balıkçı olan Glaukos ile tanışır. Zamanla, Glaukos ile geçirdiği zaman onun için keyifli hale gelir. Ancak Glaukos'un ailesine bakma sorumluluğu vardır, bu yüzden balık tutarak para kazanmalıdır. Kirke, Glaukos’a aşık olur ancak Glaukos'un ölümlü olması, bir gün öleceği gerçeğiyle yüzleşmesine neden olur. Bir gün yürüyüşe çıktığında, dikkatini çeken birçok bitki ve çiçek bulur. Bunları toplamaya ve bir büyü yapmaya karar verir. Bu büyü, Glaukos'u bir tanrı yapmak ve onu ölümsüz kılmak içindir. Glaukos bir tanrı haline gelir. Hiç kimse bu duruma karşı koyamaz ve tanrılar Glaukos'u aralarına kabul eder. Zamanla, Glaukos dişi perilerin ilgi odağı haline gelir. Onun dikkatini çekmek ve onunla evlenmek için yarışırlar.

 

Bu yarışmada, Skylla adlı peri galip gelir. Kirke, ailesine yaptığı büyüleri itiraf eder. Glaukos'u bir tanrıya dönüştürdüğünü açıklar. Zeus, bu haber üzerine Kirke'yi hayatının geri kalanında Aiaie adasına sürgün eder. Adaya vardığında, bitkilerle büyü denemeye başlar, hayvanları besler ve onları koruması altına alır. Bir gün denizci Odysseus, mürettebatıyla birlikte Aiaie adasına sığınır. Kirke, başlarının belada olduğunu fark eder ve onlara yardım eder. Ekip, Truva Savaşı'ndan geldiklerini ve uzun bir süre ülkelerine dönemediklerini anlatır. Kirke, Odysseus ile keyifli zaman geçirir, kahramanlık hikayelerini dinler, hatta onunla birlikte olur. Bir yıl boyunca orada kalırlar. Ardından, bahar mevsiminde ülkelerine dönme zamanının geldiğini söylerler ve adadan ayrılırlar.

 

Onlar gittikten sonra Kirke'nin başına bir şey gelir. Aniden hamile olduğunu fark eder ve beklenmedik bir şekilde doğum yapar. Çocuk Odysseus'un oğludur. Ancak çocuk ölümlüdür, bu nedenle zorluklarla büyür. Athena'nın müdahale ederek kötü şans getireceği iddiasına rağmen, Kirke çocuğunu korumak için izin vermez. Bu zorluklarla büyüyen çocuk, Telegonos adını alır. Annesine babasının kim olduğunu sorar ve Kirke ona her şeyi olduğu gibi anlatır. Telegonos, annesinden izin alarak babasının kral olduğu Ithaca'ya gitmek istediğini ifade eder. Ancak Telegonos, babası tarafından olumsuz bir şekilde karşılanır. Telegonos, annesi Kirke'nin bulunduğu adaya gelir, ancak babasının ilk eşi Penelope ve oğlu Telemakhos ile birliktedir.

 

Kitabın sonlarında ise Athena, Kirke adasına gelir ve Telemakhos'u babasının varisi olarak savaşarak bir ülkenin kralı yapmak istediğini ifade eder. Ancak Telemakhos bu teklifi kabul etmez. Bunun yerine Telegonos, Athena ile gitmek ister. Kirke itiraz etse de oğlu onu dinlemez ve Athena'nın yanına gider. Kirke, babasını bulur ve onun Zeus ile tanışmak istediğini ve cezasını bitirmek istediğini söyler. Babası başlangıçta bu fikri reddeder, ancak Kirke bir şekilde onu ikna etmenin bir yolunu bulur. Cezası kaldırılınca, Kirke ve Telemakhos ailesinin yaşadığı adaya giderler. Orada bitkiler toplarlar ve ardından Aiaie adasına dönerler.