AGUNews

Haziran-Temmuz 2023, Sayı 77

Bandırma Vapuru: 19 Mayıs'ın Sanal Gerçeklikte Yeniden Canlanması

Zeliha Altınkaya Haziran-Temmuz 2023, Sayı 77 13705
Bandırma Vapuru: 19 Mayıs'ın Sanal Gerçeklikte Yeniden Canlanması

19 Mayıs 2023, Kayseri- Bugün, teknoloji ve sanal gerçeklik (VR) ile Türkiye'nin tarihine ışık tutan önemli bir gün sanal gözlükte anıldı. Blender ve Unreal Engine gibi öncü yazılımlar kullanılarak oluşturulan Bandırma Vapuru, 19 Mayıs'ı anmak ve herkesin ulaşılabilirliğine sunmak için bir deneyim oluşturuyor.

19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunu simgeleyen, milli mücadelenin başladığı tarihtir. Bu anlamlı günü unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla AGÜ META Kulübü, Bandırma Vapurunu sanal bir model haline getirme fikrini doğurdu. Blender kullanılarak yapılan modelleme süreci, vapurun gerçekçi bir şekilde yeniden oluşturulmasını sağladı.

Ancak sadece bir model oluşturmakla yetinilmedi. Kulüp eş başkanı Şükrü Durak, Mimarilerin ve perspektiflerin önemli bir rol oynadığı sanal gerçeklik deneyimini, Bandırma Vapurunu içeriden ve dışarıdan keşfetmek isteyenlere gerçeğe yakın bir his sunduğunu belirtti. Bu sayede, kullanıcılar, vapurun tarihine ve atmosferine tamamen kendilerini kaptırabiliyor.

Sanal Bandırma Vapuru projesinin ardından, model Unreal Engine'e aktarılarak sanal gerçeklikte gezilebilir bir uygulama haline getirildi. Kulüp eş başkanı Ozan Fatih Emül, bu adımın, deneyimi daha da zenginleştirerek kullanıcılara etkileşimli bir tur sunma imkânı sağladığını belirtti. Artık herkes, bu tarihi simge olan vapuru 19 Mayıs ruhuyla deneyimleyebilir, vapurun güvertelerinde adeta bir zaman yolculuğuna çıkabilir.

Proje yaratıcısı ve teknoloji meraklısı Meta Kulübü ekibi, "Türkiye için 19 Mayıs'ın önemi tartışılmaz. Bu tarihi simge olan Bandırma Vapurunu, teknoloji ve VR ile bir araya getirerek insanların bu deneyimi yaşamasına vesile olmak benim için büyük bir gurur. Teknolojiyi kullanarak tarihi yeniden canlandırmak, biz gençleri ve gelecek nesilleri bu önemli olaylarla buluşturmak çok önemli" dedi.

Bu inovatif projenin başarısı, teknoloji ve tarih arasında köprüler kurmanın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Genel kurul üyesi Melike Tuna, Sanal Bandırma Vapuru, gelecek nesillerin 19 Mayıs'ın anlamını daha iyi anlamasına ve Türkiye'nin tarihini yaşayarak öğrenmelerine yardımcı olacak. Teknoloji ve sanal gerçeklik ile bir araya gelen bu tür projeler, tarihin unutulmaması ve kültürel mirasın geleceğe taşınması için büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Bandırma Vapuru'nun sanal gerçeklik deneyimi, 19 Mayıs anma etkinliklerinde ve diğer tarih odaklı etkinliklerde sergilenmeye devam edecek. Bu yenilikçi proje, teknoloji ve tarihin buluşmasının önemini vurgulayarak, insanları geçmişleriyle daha yakından tanışmaya teşvik ediyor. Türkiye'nin tarihi zenginliklerini keşfetmek ve anlamak için sanal gerçeklik gibi teknolojilerin kullanılması, gelecek nesillerin tarih bilincini güçlendirmede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.