AGUNews

Ekim 2023, Sayı 79

“Mülksüzler” – Kitap İncelemesi

Aslıhan Karasungur Ekim 2023, Sayı 79 4542
“Mülksüzler” – Kitap İncelemesi

Ursula Kroeber Le Guin 21 Ekim 1929 yılında Amerika doğmuş 22 Ocak 2018 yılında vefat etmiştir. Eserlerinin çoğunda kültürel antropoloji, Taoizm ve feminizmin etkileri görülmektedir. Mülksüzler kitabını 1974 yılında yayınlamıştır. Bu kitap için Hugo ve Nebula ödülünü kazanmıştır. Ütopik bir üslupla yazılan Mülksüzler kitabını okurken gerçek dünyayla bağınız kopacak. Kitapta anlatılanlar gerçek olmasa da bu olayların yaşanmadığına inanmakta zorlanacaksınız. Mülksüzler kitabı kültürel antropolojinin eserlerinden biri olarak biliniyor. Kültürel antropoloji, dilsel, psikolojik ve sosyal analiz yöntemlerini kullanarak insanların etnik gruplara bölünmesini ve kültürlerin gelişimini inceleyen bilim dalıdır.

Mülksüzler kitabının başlangıç şekli baş kahramanın normal düzenin dışında Urras gezegenine gitmesiyle başlıyor. Kitapta iki gezegen özellikle ele alınıyor; Urras ve Annarres. Urras gezegeni ile Annerres gezegeni arasında keskin siyasi ve eşitlik görüşü farklılıkları vardır. Kahramanımız Shevek bir fizikçidir ve annares gezegenine araştırmacı olarak gider. Burada görecelik kavramını araştıracaktır. Kitap günümüz tarihinden çok daha uzak bir zamanı ele almaktadır. Karakterlere uzaylılar diyebiliriz. Annarres gezegenine bakacak olursak burası Odo’cu anarşist düşünceyi savunur. Ancak Urras gezegeninde kapitalizm ve devletçilik hakimdir. Bu iki gezegeninde yönetim şekli ilk başlarda kahramanımız çok ilgi duymasa da ilerleyen zamanlarda düşünce farklılıklarından dolayı oldukça sorun yaşayacaktır. Annarres, kurak, verimsiz ve geçimi zor topraklara sahip olsa da Urras’da topraklar verimlidir. Annares halkı yer altı su kaynakları olmadığı için suyu oldukça temkinli kullanması gerekirken Urras da her ev de bir çeşme vardır ve özgürce kullanabilmektedirler. Kahramanımız geldiği bu ülkede sadece çalışmalarını yürütmek ve etrafı keşfedip farklı kültürü tanımak istemektedir. Ancak çok fazla zorlukla karşılaşır. Shevek Annarres’de bir bilimsel araştırma yapar ve teorilerini yayınlamak ister ancak buna izin verilmez çünkü bilgilerinin Urras için olduğu ve onların işine yarayacağı düşünülmektedir. Bu durumda kahramanımız bu iki görüş arasında sıkışıp kalır ya kalıp düzeni değiştirecek ya da geldiği gezegenine geri dönecektir.

Son olarak, iki ödül almış olan Mülksüzler kitabı çoğu okuyucu tarafından beğenilmektedir. Kitap uzun bir süre bilimkurgu kitaplar arasında alınmamış oldukça politik olduğu düşünülmüştür. Türkiye’de ise 90’lı yıllarda bilimkurgu kitaplarına dahil edilmiştir. Yazarın feminist ve eşitlik isteyen tarafının en çok hissedildiği bu kitabı beğenen okuyucuların çoğu kitabın hep yön gösterici ve ütopik olayların sürükleyici olmasından bahsediyor. Her ne kadar çok beğenilen bir kitap olsa da kitabın dili ve anlatım şeklinden ağır olduğunu ve zor okuduklarını söyleyen birçok okuyucu da bulunmaktadır.