AGUNews

Ekim 2023, Sayı 79

İşletme Mezunumuz Cemaynur Bolat, ASPİLSAN’da Kurumsal İletişim Uzmanı Oldu

Basın Yayın Ekim 2023, Sayı 79 4377
İşletme Mezunumuz Cemaynur Bolat, ASPİLSAN’da Kurumsal İletişim Uzmanı Oldu

 

 

Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Merhaba, Ben Cemaynur Bolat. 25 yaşındayım. Yozgatlıyım. 2023 yılında ise Abdullah Gül Üniversitesi İşletme Bölümünden bölüm birincisi olarak mezun oldum. Şu anda da ASPİLSAN Enerji A.Ş. şirketinde Kurumsal İletişim Uzmanı olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda, AGÜ’de Data Science alanında Yüksek Lisans yapmaktayım.

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

Öncelikle AGÜ mezunu olmak benim kendimi tanıma yolumda önemli referans oldu. Özellikle, AGÜ’nün vizyon ve misyonu kapsamında profesyonel hayata kendimiz hazırlarken sosyal becerilerimizin gelişmesi için pek çok imkanından yararlandığımı belirtebilirim. Çünkü şu an görev yaptığım birimde çalışmamın asıl neden AGÜ’de okurken Basın Yayın Ofisinde ve Aday İletişim ve Tanıtım Koordinatörlüğünde kısmi zamanlı çalışmam ve Fotoğrafçılık kulübünün başkanı olarak görev yapmış olmam önemli bir faktördü. Bu yüzden, öğrendiğim teknik bilgiyi gelişen sosyal becerilerimle birleştirince kariyer hayatımın şekillenmesine neden olduğunu belirtebilirim. 

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

Öğrenci olduğum dönemde iş dünyasının atılmak için hem kurumsal hem de kurumsal olmayan firmalarda gerek staj gerekse öğrencilere yönelik istihdam programlarında yer aldım. Bu firmalarda çalışırken kazandığım deneyimlere baktığımda dikkat ettiğim en önemli nokta iş dünyasının dışarıdan daha farklı olması ve her firmanın farklı bir kültür ortamının olması oldu. Bu sebeple, hangi firmada çalışırsanız çalışın organizasyon kültürün farklı olması sebebiyle beklentileriniz daima o kurumdan kuruma değişecek olmasıdır. Bu sebeple, beklentiye girilmemesine tavsiye ederim. Öte yandan, is yerinizde kendi meslektaşlarınızla birlikte farklı meslek grupları olan insanlarla çalışıyor olacaksınız. Burada sorumluluk, değer ve iletişim kısmında dengeyi bulmanız gerekmektedir çünkü her bir insan farklı olduğu gibi iş dünyasında da sorumluluk, değerler ve iletişimden kaynaklı olan farklılıklar çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sebeple, aradaki dengeyi sağlamak olmalıdır. Bu durumda da odağınız bulunduğunuz çevreye faydalı olmaksa kendinize güvenerek işinizi özveriyle yapmanız gerekmektedir.

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Açıkcası mezun olmadan önce iş arayışı sürecime başlamıştım. Bu sebeple iş arayışım öncelikli olarak öğrencilere yönelik istihdam programlarına başvurmak oldu. İlk kabul aldığım yer Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın “Bankada Kampüs” programı oldu. Burada tamamen bir bankada çalışan personel gibi çalışmaya başladım. Kendi adıma beni çok geliştiren ve çok değerli insanları tanımama neden olan bir deneyimdi. Fakat, bankacılık sektörünün zorluğundan dolayı belirli bir süre sonra öğrencilere yönelik farklı istihdam programlarını başvurmaya başladım. Özellikle savunma sanayi sektöründe çalışmayı planladığım için ASPİLSAN Enerji şirketinin Aday Mühendislik programına başvurdum ve kabul aldım. Mezun olana kadar Aday Mühendis olarak çalıştıktan sonra da şu an ki pozisyonumla işe başladım.  

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Üniversite hayatınız boyunca sosyal açıdan kendinizi geliştirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kişilere iş dünyasında farklı kapıların açılmasına neden olabiliyor. Bu durumda üniversitedeki etkinlikler, kulüpler ve diğer organizasyonlara katılmakla birlikte oluyor. Hem kendinizi özgüvenli, girişken ve takım oyuncusu gibi sosyal becerilerinizi geliştirirken hem de bu gibi faaliyetlerde etkin olarak rol oynamak özgeçmişinizde de kıymetli oluyor.

 

Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?

Üniversiteye 2. Sınıfın sonuna doğru akademik olarak kendimi çok yetersiz görüyordum. O zaman kadar kulüp başkanlığı, önemli etkinliklerde görevli olmak gibi pek çok sosyal faaliyette etkin rol oynamıştım. Fakat geriye dönüp baktığımda kendimi hiç teknik açıdan geliştirecek bir staj yapmamakla birlikte bir sertifika dahi almamıştım.

 

Durum böyle olunca araya COVİD-19 dönemiyle birlikte LinkedIn gibi sosyal kanallarda gördüğüm sertifikalı eğitimlere ve konferanslara katıldım. Her ne kadar sertifika almak boş iş olarak gözükse de özgeçmişleri dolu gösteriyor ve dikkat çekiyor. Daha sonra ise uzaktan gönüllü staj programlarına başvuru yaptım. Bu süreçte sayamayacağım kadar mülakata girdim. En sonunda biri oldu. Ama bence bu süreçte en kritik olan şey olumsuz sonuç olsa bile girilen her mülakatta kişi farkında olmadan kendini anlatma ve potansiyelini gösterme konusunda gelişiyor. Bunu belirtmemdeki en büyük neden ise son mülakatıma girdiğimde kendimi anlatırken rahat olmamdı ve oradaki kişiler, kendimi iyi ve emin bir şekilde ifade etmemden etkilendiklerini belirtmiş olmaları oldu. Tüm bu durumlar aslında daha mezun olmadan iş bulmanız açısından değerli olduğunu belirtebilirim.

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

İş dünyasında İngilizce bilmemek diye bir durumu kabul edilmiyor. Özellikle, neredeyse her mülakatta İngilizce yeterliliğine bakılıyor. AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesi hem günlük olarak kendimizi rahatlıkla iyi ifade edebilmekle birlikte akademik bir dil kullanıyor olmak mülakatlarda avantajlı konumda yer almamıza fırsat sağlıyor.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

Normalde hayalim Uçak Mühendisi olmaktı. Sayısal çıkışlı bir öğrenciyim ve hayalim Uçak mühendisi olmaktı. Şartlar ve o anki sınav psikolojisi mi deriz bilemem ama Uçak Mühendisliğini çok az bir farkla kaçırır bir puan aldım. Fakat yine de ilk 2 tercihim Uçak Mühendisliğiyken, 3. tercihim AGÜ İşletmeydi. AGÜ’yü 3. tercih olarak yer vermemin en önemli neden yeni kurulan bir üniversitenin kısa sürede her bölümünün başarı sıralamasında Türkiye’deki üniversiteler arasında 10. olması, eğitim dilinin %100 İngilizce ve imkânlarının geniş olmasıydı.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Kariyer hedeflerim aslında kendimi akademik olarak geliştirmekle birlikte, daha büyük projelerde akademide edindiğim farklı disiplinleri kullanarak etkin rol oynamak istiyorum.  pazarlama ve marka sürdürülebilirliği ile ilgili konular dikkatimi çekiyor. Günümüzün en önemli trendi olan veri analiziyle bu konuları birleştiren çalışmalar yürütmek istiyorum. İlerleyen süreçte de yeterli donamına sahip olduğumda bunu firmalara danışmanlık olarak vermeyi hedefliyorum.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

Genel olarak ilk önce mail ve diğer kullandığımız programları açıyorum. Genel bir kontrol yaptıktan sonra departman amirimle gün akışını planlıyoruz. Bulunduğum departman da sürekli takip etmem gereken işler oluyor. Bunlarla birlikte, eğer bir önceki iş gününden devam eden bir işim varsa onunla başlayarak akışta konuşulan işleri gün sonuna tamamlamaya çalışıyorum.