AGUNews

Aralık 2023, Sayı 81

Kübizmde acının anlatımı: Guernica

Gökçen Kundak Aralık 2023, Sayı 81 4319
Kübizmde acının anlatımı: Guernica

Kübizm denince hepimizin aklına şüphesiz deforme olmuş formlar ve geometrik bir anlatım ve bunu ustalıkla yapan Picasso gelir. Basit gibi görünür fakat sanıldığının aksine, eser çıkartması kolay değildir çünkü gerçek formu kullanır. Yöntemi, objelerin ve figürlerin geometrik olarak parçalanıp sanki bir yapboz gibi karışık halde yeniden birleştirilmesidir. Aslında çok eğlenceli ve çocuksu görünen bu akıma ait öyle bir resim vardır ki savaşın gerçeklerini acı bir şekilde gözler önüne serer.

Bu eser, Picassonun hikaye anlatıcılığını en iyi konuşturduğu resimlerden biridir. 1937'de yapılan eser, İspanya İç Savaşı sırasında 26 Nisan 1937 tarihinde Bask kasabası Guernica'ya düzenlenen Nazi Almanya ve Faşist İtalya tarafından desteklenen hava saldırısına tepki olarak yapılmıştır. Siyah, beyaz ve soğuk griler kullanılarak yapılan yağlı boya tabloda acı çeken insan ve hayvanlar dikkat çeker. En solda acı çeken boğa görürüz. Boğa, İspanya'nın önemli motiflerinden biridir ve acı çeker. Hemen altındaysa bile bebeği için ağlayan bir anne yer almaktadır. Yerde yatan insanlar, kaçmaya çalışanlar ve insanlardan bağımsız çizilmiş insan uzuvları savaşın vahşetini ve acımasızlığını anlatmak için etkili olmuştur.

Arka plana baktığımızda ise yıkılan ve yanan yapılar görürüz. Bunlar bombanın etkileridir. Işık ve gölge kübizmde çok güçlü hissedilmese de arka plandaki yapılar ve ön planın kontrastı sayesinde derinlik yakalanmıştır. Hem teknik hem de anlamsal açıdan sanatseverleri tatmin eden bir eser olan Guernica, sanatsal değerinin yanı sıra, tarihi bir olayı teatral bir şekilde anlatarak belgelemiştir.