AGUNews

Aralık 2023, Sayı 81

İdari Personel Şube Müdürü Ünal Topbaş ile Röportaj

Fevzi Can Gürüz Aralık 2023, Sayı 81 4268
İdari Personel Şube Müdürü Ünal Topbaş ile Röportaj

Merhabalar Ünal Bey, öncelikle röportaj teklifimizi kabul ederek değerli vaktinizi bizlere ayırdığınız için AGÜ News ailesi olarak size teşekkür ederiz. Her röportajımızda olduğu gibi başlangıç olarak bizlere kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Ben Ünal Topbaş. 1978 yılı Amasya doğumluyum. Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev aldım. 2020 yılında Abdullah Gül Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Üniversitemizde Personel Daire Başkanlığı’nda İdari Personel Şube Müdürlüğü ile Eğitim ve Görevlendirme Şube Müdürlüğü görevlerini yürütmekteyim. İnsan kaynakları alanında eğitim aldım ve iş tecrübelerim de yine insan kaynakları alanında oldu. Ayrıca şu anda Kayseri Üniversitesi’nde insan kaynakları yüksek lisans programına devam etmekteyim.

 

Ünal Bey insan kaynakları alanında bir hayli ilgili ve bu alanda bizzat tecrübeli olduğunuz görülmekte. Hem eğitim aldığınız alan hem de çalışma hayatınızdaki tecrübeleriniz doğrultusunda insan kaynaklarına dair ne söylersiniz?

 

İnsan kaynakları alanında çalışıyor olmaktan çok mutluyum. Birebir insana dokunmak çok önemli. Günümüz dünyasında insan kaynaklarının kullanımı gittikçe önemini arttırmakta. Bunun önemini kavrayıp buna göre politikalar geliştiren kurum ve kuruluşlar bir adım daha öne çıkmakta.

 

Şu anda tam da ilgilendiğiniz alanla ilgili insan kaynaklarıyla bağlantılı olarak üniversitemiz Personel Daire Başkanlığı’nda İdari Personel ile Eğitim ve Görevlendirme Şube Müdürü olarak çalışmaktasınız. Peki sizin çalıştığınız birimin görevi nedir?

 

Üniversiteler genel olarak akademik, idari ve diğer personel olmak üzere insan kaynağına ihtiyaç duyarlar. Benim buradaki görevim üniversitemizdeki idari personelin istihdamında, göreve başlamasından emekli olana kadarki süreçlerde yürütülen tüm işlemleri kapsamakta. Görev yeri değişiklikleri, kıdem ve sicil ile ilgili işlemler, terfi işlemleri, görevde yükselme işlemleri, hizmet içi eğitim faaliyetleri gibi idari personele yönelik tüm işlemler birlikte çalıştığımız çalışma arkadaşlarımızla beraber bizim sorumluluk alanımızı oluşturmakta. Bununla beraber akademik personellerimizin görevlendirme işlemleri ile de bizim şubemiz ilgilenmekte. Bildiğiniz üzere akademik personelimiz çeşitli amaçlar doğrultusunda görevlendirme faaliyetlerinde bulunabiliyorlar. Bu görevlendirme işlemleri de yine tarafımızca yürütülmekte.

 

Gördüğüm kadarıyla burada birbiriyle uyumlu bir şekilde keyifle çalışan bir ekip bulunmakta.

 

Ebubekir Bey, Fatma Nur Hanım ve İsmail Bey ile birlikte burada çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ekip arkadaşlarımla çalıştığım için çok memnunum. Umarım onlar da öyledir.

 

Ebubekir Koçak (Personel Daire Başkanlığı-Şef): Kesinlikle öyle olduğunu söyleyebilirim. Ünal Bey işleri yürütmenin yanında bizlere çok şey öğretiyor. Kendisi ile çalışmaktan bizler de memnunuz.

 

Ne güzel. Peki Ünal Bey bu konu ile biraz bağlantılı olarak şöyle bir soru sormak isterim. Özellikle farklı kurum ve kuruluşlarda çalışmayı tecrübe etmiş birisi olarak değerlendirmenizi istesem neler söylersiniz? Yani AGÜ’deki çalışma hayatınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Üniversitemizin bir çalışanı olmak sizin açınızdan nasıl?

 

Daha önceki çalıştığım kurumlarda hiyerarşik yapının daha dik şekillendiğini söyleyebilirim. Üniversitemizde daha katılımcı bir çalışma düzeni var. Bundan dolayı çok mutluyum. Üniversitemizin ve yöneticilerinin sahip olduğu vizyon bu noktada çok önemli. Katılımcı yapısından dolayı hem karar alınma aşamalarında hem uygulama aşamalarında zorlanmadan keyifle çalışabiliyoruz. Çalıştığım diğer kurumlarla karşılaştırdığımda AGÜ’nün ayrıcalıklı olduğunu söyleyebilirim.

 

AGÜ News personel röportajlarımızda özellikle farklı kurum ve kuruluşlarda çalışan personelin üniversitemize dair olumlu görüş bildirdiklerini görmekteyiz. Siz de bu farkı, ayrıcalığı deneyimleyen birisisiniz anladığım kadarıyla. Peki, iş hayatı dışında Ünal Bey neler yapar? Boş vakitlerinizi neye ayırırsınız?

 

Lise öğrencisi oğlum ve ortaokul öğrencisi kızım var. Boş zamanlarımı genelde onlara ayırıyorum. Onların istek ve arzularını yerine getirmekle meşgul oluyorum. Derslerinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Onun haricinde kişisel olarak kitap okumayı ve araştırmayı çok seviyorum. Herhangi bir konuda yeni bir şeyler öğrenmek beni mutlu ediyor. Ailemle vakit geçirmek çok keyif veriyor. Bir de şu an yüksek lisans tezime vakit ayırıyorum elbette.  O biraz vaktimi almakta.

 

Siz Amasya’da doğdunuz. Sonrasında eğitim ve çalışma hayatınız doğrultusunda farklı şehirlerde bulundunuz. AGÜ’deki göreviniz ile birlikte Kayseri’ye geldiniz. Peki Kayseri’de yaşamaktan memnun musunuz?

 

Burada çalışmaya başlamadan önce açıkçası çok bilgi sahibi değildim. Kayseri’nin beklentilerimin de üstünde bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Düzenli, temiz ve sakin bir şehir hayatı deneyimledik. Ailecek Kayseri’de yaşamaktan memnunuz.

 

Röportajımızı sonlandırmadan önce buradan okuyucularımıza neler söylemek istersiniz. Bir insan kaynakları yöneticisi olarak öğrencilerimize yönelik bir mesajınız var mıdır?

Ayrıcalıklı bir üniversitede olduklarını fark ederek, deneyimleyerek hayatın sadece sorumluluklar kısmıyla boğulmasınlar. Mutlaka sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirsinler ama hayatın her anından keyif alabilmeyi ihmal etmesinler diyerek naçizane bir tavsiyede bulunmak isterim.

 

Çok güzel bir tavsiye oldu. Öğrencilerimizin de bu gibi tavsiyeleri dikkate alarak üniversitemizin onlara sunduğu çeşitli ayrıcalıkları ve kendi hobilerini keşfederek keyifli bir eğitim sürecini geride bırakabileceklerini düşünüyorum ben de.