AGUNews

Aralık 2023, Sayı 81

Göktaş Teknofest Takımı ile Röportaj

Muhammed Emin Tufan Aralık 2023, Sayı 81 8552
Göktaş Teknofest Takımı ile Röportaj

Bu sene finalleri İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’e okulumuzun bilgisayar ve makine mühendisliği öğrencilerinin de yer aldığı Göktaş takımı katıldı. Haberimizde bu takım ile yaptığımız röportaja yer verdik.

Öncelikle kendinizi ve ekibinizi kısaca tanıtır mısın?

Merhabalar, biz 2023 Teknofest Sanayide Dijital Teknolojiler Alanında finale kalan Göktaş takımıyız. Ben Yunus Kaydan, bilgisayar mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Takım arkadaşlarım Oğuz Kaan Pehlivan, Muhammet Emin Tufan da aynı şekilde 2. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve Ömer Fatih Özdemir makine mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. Buna ek olarak Erciyes Üniversitesi’nden de 2 arkadaşımız var.

Teknofest’e katılmaya nasıl karar verdiniz?

Uzun zamandır takip ettiğimiz bir festivaldi. Kendimizi geliştirebileceğimiz bir yol olduğunu düşünüyorduk. Geçen sene de katılmaya çalışmıştık fakat bazı aksilikler sonucu katılamamıştık. Bu sene ise daha özverili bir şekilde hazırlanmaya çalıştık, sonuç olarak da finale kaldık ve yarıştık.

Projeniz ne üzerine?

Projemiz AGV olarak da bilinen otonom yük taşıma robotudur. Son zamanlarda yapay zekalar ve robotik alanında hızlı gelişmeler yaşanmakta. Bizim de ilgimizi çeken konular olduğu için bu alana yöneldik. Robotumuz çizgi izleyerek kendisine belirtilen noktalara uğrayıp QR kod okuyarak yükü alıyor ve aynı şekilde yük bırakma noktasına ilerleyerek yükünü bırakıyor. Şu anki durumda 150 kg yük kaldırıp taşıyabiliyor.

Teknofest sürecinden kısaca bahseder misiniz?

Öncelikle projemizin ne olacağına dair kararlar verdik. Çeşitli araştırmalar yaparak en uygun kategoriyi seçtik. Ardından seçtiğimiz kategori üzerine araştırmalar yapmaya başladık ve öğrenme aşamasına start verdik. Öğrenme aşamasıyla eş zamanlı olarak ön tasarım raporu yazmaya başladık. Ön tasarım raporunu başarıyla geçtikten sonra detay tasarım raporu yazarken eş zamanlı olarak robot atölyelerimizi başlattık. Başvuran 1203 takım arasından finale kalan 28 takımdan birisi olduk. Robotumuzu gece gündüz demeden geliştirerek finale yetiştirdik.

Bu süreçteki kazanımlarınız nelerdir?

Öncelikle ekip çalışmasının ne olduğunu öğrendik. Yazılım, mekanik ve elektronik ekiplerimiz vardı. Bir ekipte ortaya çıkan sorun tüm ekipleri etkileyebiliyordu. Fakat ekip çalışmasını ve ekip içi iletişimi kuvvetlendirerek bu sorunların üstesinden gelmeyi başardık. Ayrıca daha önce ufak tefek ilgilendiğimiz bir alan olduğundan bir şeyler biliyoruz zannediyorduk fakat bildiğimizi zannettiğimiz şeyler üzerine kat kat fazlasını ekleyerek daha çok öğrendik. Takım üyeleri olarak her birimiz kendimizi geliştirdik.

Projede sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

Tabi ki de tecrübeli olmadığımız bir alanda çalıştık ve zorlandığımız yerler oldu fakat bu konuda pes etmedik ve gayretimizi gösterdik. Elektronik alanında çok sıkıntılar yaşadık çünkü elektronik ekibimize destek bulamadık. Ek olarak test alanı sorunu yaşadık. Robotun yarışacağı alan çok büyük olduğu için öncesinde denemek istiyorduk fakat deneme yapabileceğimiz bir alan bulamadık bu konuda da sorun yaşadık. Küçük yerlerde deneyerek geliştirmeye çalıştık fakat imkanlarımıza göre olabildiğince geliştirdiğimizi düşünüyoruz.