AGUNews

Aralık 2023, Sayı 81

Avrupa’nın Saklı Cenneti Portekiz

Güneş Karataş Aralık 2023, Sayı 81 4300
Avrupa’nın Saklı Cenneti Portekiz

Portekiz'i ziyaret ettiğimde, bu ülkenin tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra muhteşem manzaralarının da tadını çıkardım. Lizbon baş döndürücü tempoda bir başkent, Porto şarap, sanat ve eğlencenin merkezi, Braga ise ülkenin dini merkezi olarak çıkıyor karşınıza. Rengarenk ve hareketli şehirler, zaten aşina olduğumuz Akdeniz iklimi ve Akdeniz’in sıcakkanlı insanı hemen içine alıyor sizi bu yazıda Portekiz’e dair izlenimlerimi aktarıyorum.

Lizbon: Tramvaylı Başkent

Lizbon, Portekiz'in başkenti ve en büyük şehri olarak tarihi izleriyle büyüleyici bir destinasyon. Alfama bölgesinde daracık sokaklar arasında dolaşırken, tarihi evlerin ve çamaşırların asılı olduğu rengarenk pencerelerin güzellikleri sizi etkisi altına alacak. Şehrin dar ve yokuş sokaklarında Lizbon’un simgelerinden biri olan turuncu renkli bir tramvay da geçiyor. Ayrıca Lizbon'un bir diğer sembolü olan Belém Kulesi ve Jerónimos Manastırı gibi tarihi yapılar şehrin modern görüntüsüne tarihi bir dokunuş. Atlantik Okyanusu kıyısındaki Cascais bölgesi, yaz turizminin gözde yerlerinden. Öğrenci bütçesiyle yola çıkıldığında biraz tuzlu olsa da mutlaka görülmesi gereken inanılmaz bir yer Lizbon.

Porto: Şarap ve Köprüler Şehri

Porto, ünlü Portekiz şarabının doğduğu yer ve şehirdeki şarap mahzenlerini ziyaret etmek kesinlikle unutulmaz bir deneyimdi benim için. Ribeira bölgesindeki renkli evler, Douro Nehri'nin yanında sıralanmış ve tablolardan çıkma bir görüntü oluşturuyor. Porto’da yapabileceğiniz en güzel ve en popüler aktivite I. Luis Köprüsü’ne yüzlerce basamakla tırmandıktan sonra köprü üstünden muhteşem gün batımı manzarasını izlemek. Ayrıca Porto’da çok şık ve lezzetiyle parmak ısırtan restoranlara da ev sahipliği yapıyor. Benim tavsiyem Francesinha adlı nefis bir sandviç ve bir fincan kahve eşliğinde nefis kremalı bir Nata yemek olacaktır.

Braga: Dini Merkez

Braga, tarihi ve dini miraslarıyla ünlü bir şehir ve Portekiz’in dini başkenti olarak geçiyor. UNESCO Dünya Koruma Listesinde yer alan Bom Jesus do Monte Tapınağı, barok tarzıyla dikkat çekerken, Braga Katedrali tarihi zenginlikler sunar. Şehir aynı zamanda sık sık düzenlenen geleneksel festivalleriyle de ünlüdür. Özellikle Semana Santa (Kutsal Hafta) sırasında yapılan gösteriler, kültürel zenginliği yakından hissetmenizi sağlar. Diğer büyük şehirlere nazaran daha ucuz olduğundan alışveriş için tercih edilen bir şehir. Coimbra’da olduğu gibi Braga’da da büyük bir üniversite var ve Avrupa’nın dört bir yanından teknolojik bilimler alanlarında çokça öğrenci yaşıyor. Bir öğrenci olarak her şeyin hesabını yaparken “en ucuz kahveyi Starbucks’ta içerim” diye düşündükten sonra Braga’da bir tane bile Starbucks olmadığını öğrenmemin şoku da komik bir anımdır. 😊

Aveiro: Portekiz’in Venedik’i

Aveiro, Portekiz'in Venedik'i olarak adlandırılıyor ve şehirdeki kanallar ve renkli evler bu benzetmeyi fazlasıyla hak ediyor. Ücretsiz bisiklet kiralayarak şehri gezdikten sonra Moliceiros adı verilen renkli teknelerle kanal turu yaptık ve rengarenk Aveiro sokaklarında hediyelik eşya avına çıktık. Çok fazla turist çeken bir bölge olmasına rağmen şehrin sakinliği, diğer şehirlerdeki koşturmanın yorgunluğunu aldı.

Coimbra Üniversitesi: Avrupa'nın Köklü Eğitim Merkezi

Portekiz'e geldiğinizde, Coimbra Üniversitesi'ni ziyaret etmek de kaçırılmaması gereken bir deneyim. Bu köklü üniversite, Avrupa'nın en eski ve prestijli eğitim kurumlarından biri ve harika bir manzarası var. Devasa bir avlu, şehrin ortasından geçen nehri ve şehrin geri kalanını tamamen görmenize olanak sağlıyor. Tarihi kampüsü ve zengin kültürel geçmişi de size büyüleyecektir, eminim.

Barcelos ve Ünlü Horoz: Geleneksel El Sanatları

Barcelos, benim yaklaşık üç aylık Portekiz maceramda konakladığım, Braga’ya bağlı küçük bir şehir. Ünlü Barcelos horozunun memleketi ve Braga’ya yakınlığı sebebiyle din adamlarının uğrak noktası Barcelos. Aynen bizim porselen işçiliğimiz gibi Portekiz’in de seramiği ve el sanatları ünlü ve bunun en yoğun yapıldığı yer de yine Barcelos. Şehir, geleneksel el sanatları ve her Perşembe kurulan devasa yerel pazarıyla ünlü. Yalan söylemeyeceğim, çok fazla imkan mevcut değil Barcelos’ta. Ekonomik refaha erişmiş, yaşlı kesimin tercih ettiği bir şehir olduğundan aktif bir gece hayatı ya da sürekli katılabileceğiniz sinema ve konser tarzı etkinlikler burada olmuyor. Ancak Braga’ya arabayla on beş dakika, trenle yarım saat mesafede. Ayrıca şehrin ortasından içinde yüzebileceğiniz, ücretsiz kano yapabileceğiniz bir nehir geçiyor ve bu nehrin sahilinde düzenli aralıklarla spor faaliyetleri düzenleniyor. Barcelos'a yolunuz düşerse, bir hatıra olarak ünlü horozdan bir tane almayı unutmayın.

Bütün bu anlattıklarım dışında Portekiz'i özel kılan şeylerden biri de sıcakkanlı insanlarıdır. Bana ve beraber gezdiğim arkadaşlarıma karşı her zaman yardımsever ve misafirperverdiler. Ülke içi seyahat oldukça kolay ve tren ağı sizi şehirler arasında hızlı ve rahat bir şekilde taşıyor; ayrıca çok da ucuz. Portekiz, Avrupa'daki diğer ülkelere göre kesinlikle daha ekonomik bir seyahat imkanı sunuyor. Hele bir de öğrenciyseniz tren ve otobüs biletleri; sinema, tiyatro, konser gibi kültürel aktivitelere katılım ve meşhur stadyumlarda izlemek isteyeceğiniz futbol maçları hep indirimli.

Portekiz, benim için tarihi ve kültürel zenginlikleri, lezzetli yemekleri ve sıcakkanlı insanlarıyla benzersiz bir deneyimdi. Lizbon, Porto, Braga, Aveiro, Coimbra, Nazare, Barcelos ve diğer şehirlerde keşfe çıkarak bu büyüleyici ve hak ettiği değeri görmeyen bu ülkeyi daha yakından tanıyabilirsiniz.



GALERI