Bu yıl 9’uncusu düzenlenen ArtAnkara Çağdaş Sanatlar Fuarı 9-12 Mart 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerine ve ev sahiplerine kapılarını açtı. ATO Congresium’da düzenlenen ve bu yıl misafir ülke olarak Rusya’yı ağırlayan fuarda, 150’ye yakın ulusal ve uluslararası galeriler, müzeler, üniversiteler ve projelerin çatısı altında 42 ülkeden 1500’ün üzerinde sanatçının eserleri sergilendi. Sanat dünyasının farklı konularının tartışıldığı panellerin yanı sıra canlı müzik dinletileri de yapıldı.
Fuarın belki de en büyük güzelliklerden biri çağdaş sanatla ilgili bu kadar eseri bir arada görüp bir kıyas şansı yakalamak ve ülkemizin Fikret Mualla ve Komet gibi değerlerinin eserlerini de koleksiyonerler aracılığıyla görmekti. Bu isimler dışında hâlâ sanat hayatına devam eden Devrim Erbil, Bedri Baykam, Zerrin Tekindor gibi çok tanınmış sanatçıların da eserleri mevcuttu. Aslına baktığımızda amatör sanatçılarla usta ressamları bir araya getiren, sanatın, özellikle plastik sanatın birçok versiyonunu tanımaya yardımcı olan ve bu yola yeni çıkan genç sanatçılar için de ciddi bir fırsat niteliğinde bir organizasyondu. Kendim de resim yapan ve ileride bu sektörün içinde olmak isteyen birisi olarak açıkçası alana ilk girdiğimde şaşkınlığımı gizleyemedim. Bu ‘işi’ bu kadar çok yapan insan olması, bu alana bu kadar ciddi bir rağbet olması, farklı dünyalardan onca insanın aynı amaçlar uğruna toplanması…
Ülkemizin belli bir kesiminin sanata bakışı ümitlendirici olsa da resim piyasası ve genel olarak modernize olmuş sanat anlayışı endişe uyandırıcı. Endişeye sebebiyet veren kısmını, ülkemizde bu sektöre gönül verdiği düşünülen çok sayıda insanın olması, yelpazenin çok genişlemesi ve çağdaş sanat adı altında bazı nüfuzlu insanların aslında çok da kaliteli sayılmayacak işlerinin reklamının yapılması olarak yorumluyorum. Sektörde bu reklamlarla popüler olup bu şekilde eser çıkaran sanatçıların devamında insanların sanat anlayışına etki etmesi de benim resimde gelenekselci anlayışımı rahatsız etti. Tüm bunlara karşın ülkemizde resmin geleceğiyle ilgili kara kara düşünmelere, endişelere ve eleştirilere ara verdiğinizde heykelden mikro sanata, resimden performans sanatına kadar çok renkli ve çeşitlilik yaratmış çok keyifli bir fuardı. Ek olarak biraz daha kavram sanatı örneği görmek isterdim. Ülkemizde hâlâ emekleyen bir dal olduğu için bu alana eğilinmesi taraftarıyım. Sanata gönül veren insanların aynı çatı altında buluşup bu gibi organizasyonlara katılmasından da oldukça mutlu ve umut doluyum.