Bize kısaca kendini tanıtır mısın?
Merhabalar, Ben Kübra, 23 yaşındayım. Adana’da yaşıyorum. Abdullah Gül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden bu yaz mezun oldum. Mezun olduktan sonra SASA Polyester firmasında Yatırım Satın Alma uzmanı olarak işe başladım. Çalıştığım departman kısaca SASA’nın yaptığı yeni yatırımlarında uygun ekipmanları zamanında en uygun fiyata sağlamaktır.
AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?
AGÜ Endüstri mezunu olmak bana farklı bir bakış açısı kattı diyebilirim. İş hayatına başladığımda, bölümüm sayesinde, zaten birçok kez deneyimlediğim stajlar ve projeler ile iş hayatına çok hızlı bir şekilde adapte oldum. Bununla birlikte, hazırlık okulundan itibaren başlayan, aldığımız İngilizce eğitim, yabancı tedarikçilerle çok kolay bir şekilde iletişim kurmamı sağladı.
Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?
İş dünyası öğrencilikten çok farklı. Çok farklı insanlarla çalışmak durumunda kalıyorsunuz. Her birinin beklentisi farklı oluyor. Bu noktada okul hayatında hard ve soft skilleri bir arada öğrenmek çok önemli. Bize hem teorik bilgi edindiren hem de sosyal ilişkilerimizi güçlendiren stajlara daha önem verin.
Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?
Ben iş arayışına mezun olmadan başlamıştım. Adana’da yaşadığım için Adana içinde en iyi firmalardan biri olan SASA’ya başvurmak istedim. Okul devam ederken, ilk başvuru için firmaya gittim, İngilizce mülakattan sonra, bir sonraki hafta genel müdürle bir mülakatım oldu ve sonunda başvuru sürecim olumlu sonuçlandı. Kabul aldıktan sonra ise, mezuniyetimi bekledim ve diplomamı alınca da kendi departmanında işe başladım.
AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?
Başvurularınızı son ana bırakmayın ve hedefsiz hareket etmeyin. Kendinize hedef şirketler koyup, oraların başvurularını takip edin. Mezun olmayı bekleyip de, başvuru tarihlerini kaçırmayın, başvuru yapmak için mezun olmanız gerekmez. Mülakatlarda kendinize güvenin, hepimiz AGÜ’yü temsil edeceğiz, aldığımız eğitimin kalitesini karşınızda kişiye hissettirebilirseniz, zaten gerisi kolay olacaktır.
Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?
AGÜ öğrencileri olarak mezun olana kadar birçok staj deneyimimiz oluyor ve bu da bir yönetici ile nasıl konuşmamız gerektiğiniz öğretiyor. Mülakatlardaki soğukkanlı ve özgüvenli duruşum ve İngilizce sınavındaki sonucum daha mezun olmadan iş bulmamdaki en önemli şeydi diye düşünüyorum.
AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?
Kurumsal ve büyük şirketlerde bakılan ilk şey İngilizce seviyesi. Ben mülakata girdiğimde, İngilizce sınavını geçemezsem, diğer etaba geçemeyeceğim belirtilmişti. Aslında bu da aldığımız İngilizce eğitiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İngilizce sınav sonucum aslında işe kabul almamdaki en önemli etken olmuştu.
AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?
AGÜ’de beni en çok %100 İngilizce eğitim dili etkilemişti. Özellikle mühendislikte dil çok önemli ve çok kaliteli bir İngilizce hazırlık okulu olduğunu duymuştum. Akademik kadrosuna da baktığımızda çok güçlü bir kadronun olması AGÜ’yü tercih etmeme neden oldu.
Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?
Bundan sonraki hedefim, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yönetici pozisyonuna yükselmek olacaktır.
İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?
Öncelikle mailimi ve talep ekranımı kontrol ediyorum. Taleplere göre, yerli ve yabancı tedarikçilerin listesini çıkarıp, teknik olarak uygun tedarikçiler arasında market analizi yapıyorum. Bununla birlikte, yabancı tedarikçilerimizden satın alınan ekipmanların hızlandırılması ile ilgili toplantılara katılıyorum.
Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?
Aslında mezun olmadan önce kendime iki hedef firma belirlemiştim, şimdiki iş yerim dışındaki firmada da benim için uygun bir pozisyon vardı, ancak son zamanlarda hızla büyüdüğü için şu anki iş yerimde çalışmayı istedim.