AGUNews

Ağustos - Eylül 2023, Sayı 78

Oppenheimer Film İncelemesi

Esra Çelik Ağustos - Eylül 2023, Sayı 78 10173
Oppenheimer Film İncelemesi

Bu ayki film önerimiz son aylarda dünyayı etkisi alan biyografik gerilim filmi ile birlikteyiz. Barbie ve Oppenheimer arasında geçen gişe yarışlarında biz tercihimizi Oppenheimer’dan yana kullanarak bu ayki film önerisine ekledik.

Film Christopher Nolan tarafından yazılıp ve yönetilen biyografik bir filmdir. İlk nükleer silahın geliştirilmesinde önemli rol oynayan Amerikalı teorik fizikçi Julius Robert Oppenheimer’ın hayatını konu almaktadır.

Ünlü fizikçi 2.Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesinin bilimsel liderliği verilir. Manhattan Projesi 2.Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretmek üzere oluşturulan bir araştırma ve geliştirme projesidir. Ancak ünlü fizikçi ve eşi bu çalışmada yer alarak sadece kendi hayatlarını değil binlerce insanın hayatını kötü bir şekilde etkilemişlerdir. New Mexico’daki Los Alamos Ulusal laboratuvarında ekip arkadaşlarıyla uzun çalışmaların ardından bir nükleer silah geliştirirler. Bu gelişmelerin ardından Oppenheimer, “Atom Bombasının Babası” ilan edilir.

Bu buluşunun ardından filmde geçen bir replikten bahsedelim: “Şimdi ben ölüm oldum; dünyaların yok edicisi”. Ancak bu bombaların Hiroşima ve Nagazaki’de kullanılacak olması Oppenheimer’ın kendisinin projeden uzaklaşmasına neden olur. ABD Atom Enerjisi Ajansı’nın danışmanı olan Robert, nükleer enerjinin uluslararası kontrolüne ve nükleer silahlanma yarışına karşı olduğunu savunur. Bu yüzden ABD tarafından hedef haline gelir.