Ağlayınca gözlerini duvağınla silmek istiyorum.
Nemli kalan yanağını koklayıp öpmek istiyorum.
Kalbinin derin diyarına usulca sinmek istiyorum.
Vakti gelince yine geleceğim gelincik,
Sadece biraz uzak kalıp özletmek istiyorum
Gözyaşların taş kalplilerden en büyük farkındır
Bülbülün değil ağlamak ancak senin hakkındır
Ama ağlama kıyamam o gözler bana tılsımdır
Gözlerini daima seveceğim gelincik,
Sadece biraz yollarımı gözletmek istiyorum.
Dayanılmıyor artık aşkın art arda sınamasına
El değmiyor kalbin yarasına ya da yamasına
Kahve ile köprü kuralım kalplerimizin arasına
Ayrılmayalım o kırk yıllık hatrımızın anısına
Özlemini daima süreceğim gelincik,
Sadece hatır kahvemizi közletmek istiyorum.
Merhaba sevgili şiir meraklısı takipçiler. Şiir köşemizde bu ay bendeniz Metehan Çavdar’ın kaleminden sevgi ve ilişkinin yapıtaşlarından olan “özlem” kavramına dair bir şiir var. Gelincik, her zaman en estetik bulduğum şiirlerimden birisi olmuştur. Her ne kadar bir yâr için yazılmış gibi görünse de aslında bu kavram için kaleme alınmış olması insanları şaşırtan tarafı diyebiliriz.
Şiirin ilhamından bahsetmek gerekirse, bu yazıt başından beri özleme özlem duymaktan gelen -kelime oyunu yapmıyorum- bir duygu arzusuydu. Pek çok insan vedalardan hoşlanmaz. Hatta kimisi vedalaşmaz, “geri gelince görüşürüz” der ve gidiverir. İşte özlemekten korkan insanlardır şiire göre onlar. Vedanın ardındaki yalnızlığa ve yoksunluğa odaklanan… Şiir ise anlatısında bu anlayışa ters bir şekilde vedanın getireceği kavuşma anına odaklanıyor ve okuyucuya aslında özlem kavramının olumsuz olmadığını kanıtlıyor.
Şiirin okunuşuna, kulağa ve göze güzel gelmesine özen göstermenin şiir yazmanın en önemli noktalarından olduğunu düşündüğümden kafiyelere ve nakaratlara çokça uğraştığımı hatırlar gibiyim. Her dizedeki son iki mısrâların aslında kendi içlerinde bir uyum yakalaması bu şiirin göze çarpan özelliği. Okurken de en heyecanlandığım yerler hep buralar olur doğrusunu söylemek gerekirse.
Bu sayımızda köşemizden bu kadar. Şiir duyguları paylaşmanın en estetik yoludur. Şiirle kalın.